RSS

Moi?

dehand_517.jpg

Je bent op Willy Coomans’ blog. Informatie over mezelf, mijn activiteiten en creaties vind je op www.yilli.be. Je kan als je dat wenst 5 dingen over mezelf te weten komen. Of een hoogst persoonlijke (en eigenaardige) meeting van mijn Raad van Bestuur beleven. Of grasduinen in nog meer persoonlijke en biografische teksten, foto’s, impressies...

 

2 Reacties op “Moi?

 1. sylvain verbeeck

  23 mei 2010 at 9:47 pm

  Met dank voor uw omstandige reactie; zoveel had ik echt niet verwacht! Maar
  bedoelt u dan dat elke vorm van religie op zich absurd is, vermits men
  toch niet in staat kan zijn het aanvankelijke gedachtegoed van de “voorloper” verder te
  blijven beleven, laat staan te verwoorden of te vertolken naar een hedendaagse
  situatie? Strikt genomen – los van een religieuze context zelfs – zou ik dan als vader niets meer kunnen meedelen aan mijn zoon, of overdrijf ik hier, omdat mijn zoon toch maar “hineininterpretiert”? Er moet toch een absoluut objectieve mogelijkheid voor handen zijn
  om iemands woorden weer te geven, zonder die naar mijn hand te zetten? Waaruit bestaat anders bv. waarheid, kennis? Zou de katholieke moraal bv. ook niet gebaseerd kunnen zijn op zuivere oprechtheid, warm medeleven, eerlijke geloofsovertuiging, degelijke geloofervaring en mystiek, … veeleer dan op te verdringen seksualiteit, te verbergen wellustgevoelens, te ontvluchten gefrustreerde verslavingen? Is de asceet niet hij die vanuit een reëel vermogen – dat ons misschien ontgaat – zich inhoudt om bepaalde (wel)lusten te beleven om los te staan voor andere, gesublimeerde? De bisschop, waarover wij het hebben, is een pervers iemand, die misbruik maakte van alles en iedereen, en die bijgevolg geen enkele link had met welke moraal dan ook. Ja, genot kan een drive zijn, ook in het huwelijk, ook in de studie, ook in een restaurant, maar wij misbruiken noch de kok, noch de echtgenoot of echtgenote, noch de leraar…
  S. Verbeeck
  Leraar talen
  Merelstr 57
  3520 Zonhoven
  011/821113
  0496/235050

  PS Wat bedoelt u precies met YYY: bent u een scepticus, agnosticus, nihilist, … of een jolige jager?

   
  • yilli

   24 mei 2010 at 10:51 am

   Beste Sylvain
   even puntje per puntje.
   * Zelf vind ik religie absurd, odmat ik het niet nodig heb en als atheïst overtuigd ben dat God een verzinsel van mensen is. Maar ik leef wel spiritueel (voel me verbonden met de kosmisch en vindt veel poëzie in bv. wetenschap) en ik heb niks tegen mensen die geloven. Vaak vinden we zeer veel gemeenschappelijke vlakken, in liefde, in verwondering voor het bestaan, in respect, etc. En dus:
   * kan iemand uiteraard vanuit zijn geloof uitsluitend positieve waarden uitdragen. Moderne religies zijn vormen van humanisme. Ze stoten (net als elke levensbeschouwing) op de grenzen van het haalbare (niet elk individu kan bv. de eigen emoties intomen, en dan ga je tegen eigen principes in moeten gaan door bv. autoritair te handelen). Waar ik het moeilijk mee heb is dat men op die momenten gaat huichelen tot het hypocriete toe, ipv te zeggen: hier trekken we de lijn en in die concrete situaties is dat hoe we vragen je te gedragen. Soms doet men zich dus zachter voor dan men is.
   Terwijl op andere momenten men vanuit “religieuze overtuiging” intolerante meningen verkondigt op het vlak ethische kwesties. Nochtans is het zeer eenvoudig. Je moet niet pro of contra euthanasie zijn. Zorg dat wie euthanasie wil uitvoeren, dit op humane wijze kan (en zonder dat er misbruik is). En dat wie palliatieve zorgen wil tot “God hem komt halen”, dit ook kan bekomen. Democratische moraal is niet de meerderheid die zijn wil oplegt aan de minderheid, maar beiden (of meerdere overtuigingen) moeten hun overtuiging kunnen waarmaken. Dat is echte tolerantie. Uiteraard staat het eenieder vrij ook te communiceren rond de eigen overtuiging. Maar dus niets opleggen.
   * Van vader op zoon (van generatie op generatie) kan je uiteraard wel zeer zinvolle dingen doorgeven (ook van leraar naar student :-). Maar je moet wel inschatten wanneer bepaalde principes, overtuigingen, een moraal,… zeer sterk cultuur- en tijdsgebonden is. In de bijbel (en in de koran!) staat dat men mag stenigen, doden, etc. Dus verwacht ik dat iemand die leeft volgens die geschriften wél zich distantieert van die gebruiken die vandaag ontoelaatbaar zijn!
   Bovendien beroepen sommigen zich op Jezus maar die heeft bv. nooit gezegd dat priesters enkel mannen mogen zijn. Integendeel. Dat bedoel ik met: het interesseert me niet wanneer iemand zogezegd uit naam van Mohammed of Jezus probeert te bewijzen dat we vandaag deze of gene handeling moeten doen of verbieden. Inmiddels weten we veel meer over hoe wij als mensen functioneren (dankzij de wetenschap; inmiddels zijn er duizenden boeiende filosofische, antropologische, literaire werken verschenen die boeiender zijn dan bijbel of koran. Dus verwacht ik dat men ook die werken kent en dan zich een mening vormt.
   * Ja, de asceet mag zich zeker ook inhouden (dat doen we allemaal). Maar ik vind het dus fout om radicaal te zijn en te zeggen: onthou je van alles, dan kom je niet in de problemen. Het leven is een kunst, een evenwichtsoefening waarbij je je mag laten gaan en dan ook weer moet inhouden. Dat maakt het boeiender dan je enkel in te houden (of je enkel te laten gaan, want in dat laatste geval bots je sowieso). Ipv verbodsregels op te leggen (wat de RK-Kerk en de Islam duidelijk doet) verkies ik juist te laten exploreren, maar wel bij te sturen en grenzen te trekken. Vrijheid, maar steeds ook rekening houden met anderen en dus ook verplichtingen die nagekomen moeten worden. Overigens, geheelonthouding leidt duidelijk ook tot aberraties.
   * YYY slaat op Yilli (mijn kunstenaarsnaam, dateert van begin jaren 80). Mijn drie zonen hun naam begint ook met Y. Dus dacht ik jolig met Y, waarom niet. En jachtveld, idem.
   Is natuurlijk met knipoog te nemen. Ik jaag niet, nee. En sommige teksten zijn zeker niet jolig. Maar in een blog kan ik me meer permitteren dan op een “officiële” site die ik bv. gebruikte om te solliciteren.

   met vriendelijke groet
   Willy

    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • december 2021
  M D W D V Z Z
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 •  
  %d bloggers liken dit: