RSS

Vrije gedachten?

22 jul

De gedachten zijn vrij. Is dit een zinvolle uitspraak? Neen. En wel om twee redenen.

Vooreerst is het een absurde uitspraak want uiteraard kan je altijd denken wat je wil. Niemand kan (vooralsnog) je hersengolven beïnvloeden en dus kan je ook in een dictatuur er het jouwe van denken. Ook als mainstream-media brainwashen, kan je er eigen gedachten op na houden. Wanneer Erdogan boekenwinkels en uitgeverijen sluit, en de kritische pers muilkorft, dan nog kan jij kritische gedachten in je zelf formuleren. Maar de kans dat je ze in de publieke arena kan uiten, wordt miniem. De ‘kunst’ bestaat er dus in eigen gedachten te blijven communiceren.

Maar zijn gedachten wel eigen? Neen. Onze gedachten zijn de koekoekseieren van anderen die we zelf uitbroeden, waardoor we getuigen zijn van de inzichten die we zelf krijgen door het lezen aanschouwen en aanhoren van wat anderen te vertellen hebben, gekoppeld aan de eigen levenservaringen. Wij zijn dus geen eigenaar van onze eigen gedachten omdat ze het product zijn van onze hersenwerking en het resultaat zijn van de zaden van anderen. We zijn dus niet vrij in de zin dat we autonoom denken. We zijn steeds beïnvloed en dus zijn onze gedachten producten die zich enkel uiten in ons denken. Wie al eens mediteert, weet hoe onmogelijk het is gedachtenvrij te zijn. Maar wat passeert en wat ons innerlijk stemmetje ons meedeelt, komt niet vanuit onze eigen wil. Gedachten gaan hun eigen gang!

Daar is niks mee. Het stelt ons in staat tot zelfspot, een van de hoogste vormen van intelligentie. Jezelf onbenullig vinden is een uiting van zelfreflectie die hybris de juiste plaats geeft. Wanneer dit op zelfironische wijze gebeurt, kan het leiden tot interessante creaties. En wordt het als minder denigrerend aangevoeld voor het zelfbeeld.

Dus de gedachten zijn nooit vrij want ze zijn de resultante van vele andere gedachten en inzichten. Wel kan daardoor voor onszelf een inzicht ontstaan dat we voorheen niet hadden. Denken dat we de eerste zien met dit inzicht zijn is dwaas en hooghartig.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 22 juli 2017 in filosofie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • juli 2017
  M D W D V Z Z
  « jun   aug »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 •  
  %d bloggers liken dit: