RSS

Weten

26 mrt

Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? (dixit Kant).
Vandaag kan je die vragen best door mekaar haspelen.
Wat moet ik weten… want ik kan alles weten in deze informatiemaatschappij met een overvloed aan kennis. Ik kan ook extreem gemanipuleerd en belogen worden, dus moet ik zelf filteren en dubbel checken..Temeer daar feiten ondergesneeuwd geraken bij alle doxai (populaire meningen). Vandaar: wat moet ik weten opdat ik zou weten waar ik op mag hopen. Al zou ik beter zelf de handen uit de mouwen steken i.p.v. te hopen dat ‘verkozenen’ een en ander gaan realiseren.
Wat moet ik doen verwordt tot: wat kan ik doen? Want steeds meer zijn we radertjes die enkel in een eigen directe omgeving kunnen impact hebben op onze omgeving. In een wereld waarin de ethiek van aandeelhouders en hun CEO’s boud stelt dat ondernemen ten dienste staat van rentabiliteit en winstopname, en dus de filantropie verwezen wordt naar de hobbykamer, klinken hoogdravende ethische principes als basis van menselijk handelen ronduit naïef.
De kreeft die op een cruiseschip vanuit haar bokaal de feestvierders gadeslaat, weet dat ze niet al te veel mag hopen. Ze kan best proberen zich nog zoveel mogelijk te amuseren en toertjes te zwemmen en haar hoge ethische standaarden geven haar weliswaar een superioriteitsgevoel maar haar gepiep geraakt niet verder dan de transparante bokaalwand en in se ziet ze zichzelf ook wel op het gastronomisch menu van die avond staan.
Ze vindt het dan ook een zeer paradoxale gedachte te beseffen dat de kreeften die meevoeren op de Titanic een goddelijke bevrijdende status toekennen aan de IJsschots waartegen het schip botste en waardoor zij -de kreeften- het ruime sop konden nemen.
De wat-vragen van Kant maken misschien wel plaats voor de wie-is-de-kreeft vraag. Aan ijsschotsen geen gebrek.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 26 maart 2017 in filosofie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • maart 2017
  M D W D V Z Z
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 •  
  %d bloggers liken dit: