RSS

Koffie met melk

26 mrt

-Maar papa, als we niet akkoord gaan met het aanpassen van de schoolkalender aan islamitische feestdagen, waarom aanvaarden we dan dat er geen school is op katholieke feestdagen?
-Dat is een kwestie van signaal. Er is namelijk een groot verschil tussen die feestdagen.
-Hoe dat?
-Katholieke feestdagen behoren amper nog tot de traditie van onze contreien; het zijn gewoontes geworden. Mensen vieren die dagen amper, of ze vieren (zoals kerst) hun gezin of hun familiebanden. De spirituele, bijbelse connotaties zijn voorgoed voorbij.
-Door het wetenschappelijk inzicht?
-Ja. Mythologische verhalen of mogelijk geschiedkundige events zijn vandaag niet meer relevant. Enkel ethische bedenkingen over hoe we met mekaar moeten omgaan, zijn nog de moeite om te belichten, analyseren en verder uit te bouwen met nieuwe inzichten over wat relaties zijn, hoe onze hersenen werken, hoe de omgeving ons vormgeeft, etc.
-En waarin ligt dan het verschil met de wijze waarop moslims hun feestdagen ervaren?
-Bij hen is het nog geen gewoonte maar een traditie. Zij verwijzen dagelijks in de moskeeën naar een traditie die -zoals ze zelf zeggen- onveranderd is gebleven gedurende eeuwen. Daardoor echter missen ze de trein van de moderniteit.
-Vandaar dat op school jonge moslims de evolutieleer wel kunnen uitleggen maar er helemaal niet in geloven.
-En dat is nu net het verschil tussen traditie en gewoonte. Uit gewoonte iets doen, betekent dat men er niet bij stilstaat, en dat het in se geen belang meer heeft. Meer zelfs: als men wijst op een onverenigbaarheid tussen bv. het ten hemel opstijgen van ene Jezus en wat zowel het geschiedkundig onderzoek als de zwaartekrachtleer daarover vertellen, dan zullen velen zeggen: ja, dat verhaaltje gaat niet langer op. Eigenlijk hebben we gewoon een vrije dag. Best leuk.
-Maar moslims zouden dat wel letterlijk nemen?
-En daarom moeten we hen zoveel mogelijk signalen geven: stop met dat bijgeloof. Daarin ligt geen waarheid. Behoud enkel de gedachten over de wijze waarop mensen met mekaar moeten omgaan.
-Heu, maar wringt daar ook geen schoentje? De rol van de vrouw… de man die centraal staat en bepaalt hoe het straatbeeld er moet uitzien.
-En dat beeld wordt verstrekt door hun traditie. Dus als we die traditie ongedaan maken dan ontstaat vanzelf een nieuwe identiteitsbeleving en nieuwe verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Dat leert ons de voorbije 5 eeuwen westerse geschiedenis. Pas als de tradities wijken voor bevraging -en aan religie verbonden festiviteiten gewoontes worden, maar hun betekenis verliezen- ontstaat een maatschappijmodel dat voldoende tolerantie en vrijheid biedt aan allen.
-Geloof moet mensen inspireren maar mag geen samenleving construeren.
-Yep. Maar ook zonder geloof kan je geïnspireerd worden en een volwaardig humanist zijn. Meer zelfs: je hebt de omweg niet nodig van parabels. Romanschrijvers, cineasten, componisten: zij vertellen de verhalen die er vandaag toe doen. Ik heb geen godsbeeld noch oude teksten nodig om respectvol of bij momenten zelfs liefdevol in het leven te staan.
-En daardoor kan men minder fanatiek of corporatistisch in het leven staan?
-Ja. In plaats van alles wat je zegt of doet per se te willen aftoetsen aan bijbel of koran, doe je dat aan jezelf en pluk je uit eeuwen kunsten. Maar zonder fanatisme. Twintigers durven nog wel eens een denker als heilig beschouwen en alles interpreteren i.f.v. 1 gedachtegoed. Gelukkig verdwijnt dat met ouder worden. Ik ben nog niemand tegengekomen die zijn leven spiegelt aan de werken van Baudelaire of Flaubert, of Paul Auster.
-Ga je eigen weg…en oriënteer je op je eigen bakens.
-Waardoor identiteit veel flexibeler wordt. En niet langer gebaseerd is op bijgeloof.
-Ook dat is een aspect van de seculiere samenleving.
-Maar zei men in de jaren 90 niet dat die identiteitsvorming op basis van geloof vanzelf zou verdwijnen?
-Ja, maar men was fout. Omdat enerzijds dat starre geloof en dus die tradities gecultiveerd bleven worden door geïmporteerde imams, en anderzijds gettovorming en xenofobe gedragingen een wij-zij samenleving lieten ontstaat. Als je melk in je koffie doet, dan moet je een dissipatieve structuur krijgen.
-En dat is?
-De melk en de koffie versmelten tot iets nieuws, dat nooit meer ongedaan kan worden.
-Maar wat we zien is dat de melk vaak melk blijft en apart zweeft in de koffie.
-Ja, en dat is op zich niet onmogelijk wanneer je akkoord bent om zwarte koffie te proeven, en dan pure melk. Als je echter wenst koffie met melk te proeven -en dat is toch wat we betrachten- dan moet de melk ophouden de traditionele eigenschappen van melk te behouden.
-Maar ook de koffie moet ophouden zuiver koffie te zijn?
-Uiteraard. Maar dat is in een seculiere maatschappij geen enkel probleem.
-En wie roert er dan met het lepeltje?
-Al wie dit leest.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 26 maart 2017 in maatschappij, religie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • maart 2017
  M D W D V Z Z
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 •  
  %d bloggers liken dit: