RSS

Ramadan

13 jun

Niet gaan zwemmen omdat men bang is water binnen te krijgen. Kinderen die geen eten meenemen van thuis omdat ze zelf kiezen de Ramadan te volgen (heu… dan volstaat het toch dat de ouders wél eten meegeven en zeggen: je gaat zwemmen, je mag drinken, je moet eten). Kinderen die als het donker is pas warm eten en dan niet kunnen inslapen. Soms zelfs worden pubers uit hun bed gehaald ’s nachts. Dit zijn feiten en die zijn niet aanvaardbaar. Het zijn de leerkrachten die aan de alarmbel hebben getrokken binnen het GO. De verantwoordelijkheid is gedeeld. De peergroep is belangrijk (zeker vanaf 11 jaar) en buiten weten van sommige ouders nemen jongeren zelf het initiatief tot vasten. Ook de rol van de privé-koranleraar die op zaterdag aan de jongeren vertelt dat ze door de duivel nagezeten zullen worden wanneer ze ‘slechte moslim’ zijn, moet aan de kaak worden gesteld.
12122517_10209445557802794_5710424132337444643_nDus nee, je kan niet ‘meedraaien’ in deze wereld en tegelijk op fanatieke wijze een oud bijgeloof volgen. We zien dat dit problemen geeft. Dus moet men gematigd zijn. En de regels van het bijgeloof aanpassen aan de noden van deze West-Europese samenleving.
Samen eten is leuk. Maar dat is even leuk om 7uur ’s avonds tijdens de school- en werkweek. Vasten is gezond maar veel beter om dat elke week twee niet-opeenvolgende dagen te doen. En heu… wel veel te drinken.
Deze samenleving is niet rond een religie uitgebouwd. Wie dat wel zo ziet, die creëert problemen. Elke mix van culturen zoekt een evenwicht. Op gematigde wijze moslim-gewoontes volgen is makkelijk inpasbaar. En het is in het belang van de saamhorigheid.
Religie behoort tot het privé–leven. Naar school gaan is een publieke activiteit. Zwemmen ook. Je op straat vertonen ook. Op die momenten ben je geen gelovige maar een individuele burger met rechten en plichten.
Het is met duwen en trekken, met schelden en vloeken, met kritiseren en zalven dat de regels, de afbakening, de vrijheden en plichten duidelijk worden. Dat is wat er nu gebeurt. Wie de publieke ruimte door meer religieuze gewoontes en regels wil laten opvullen, wordt teruggefloten.
In een deels ontzuilde samenleving (na vele decennia waarbij 1 zuil op basis van netwerken en een bijgeloof bij momenten intolerant de scepter zwaaide), ontstaat er nu plots een nieuwe zuil. Zuilen creëren uitsluiting. Het kan niet dat imams -zoals pastoors voorheen- het ijkpunt zijn. Sapere Aude.
Het kan niet dat moslimexecutieven aanspreekpunt zijn bv. als er rellen zijn of als er opvoedkundige problemen zijn. Individualiseer, neem uw verantwoordelijkheid als ouder, los van uw bijgeloof.
Er zijn voorbeelden (bv. New York) die ontstaan zijn uit diverse aparte gemeenschappen. En waar er een publieke ruimte is, maar geen culturele stamboom. Die is in West-Europa wel aanwezig. Die stamboom kan zeer gekke uitwaaierende takken hebben maar als men een andere tak erop wil enten, dan moet er wel veel sap van de moederstam naar die tak stromen. De signalen vanuit het GO wijzen erop dat sommige van die stromen droog komen te liggen. En dat is zowel voor de stam, als voor de ent nefast.
Nog 1 ding: identiteit is vloeibaar. Bijgeloof en heilige teksten zijn menselijke producten en intelligentie wordt wel eens omschreven als de capaciteit te evolueren. Hoe komt het dat bv. Alawieten geen problemen hebben met westerse waarden en zich als moslim kunnen ontplooien? Think different.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 13 juni 2016 in educatie, maatschappij, religie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • juni 2016
  M D W D V Z Z
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 •  
  %d bloggers liken dit: