RSS

Een vaudeville

28 sep
481283
Antwerpen, gister. BDW met das met daarop Vlaamse leeuwtjes. De Blijde Intrede van koning en koningin (met gerecycleerd pakje).
Beide zijn een pastiche. Een karikatuur van wat burgerschap moet zijn. Noch het een (Vlaams tromgeroffel), noch het ander (Vorst en Vaderland) hebben een toekomst. Meer zelfs: het zijn geforceerde uitingen van individuen snakkend naar een collectief dak, een natie of gewest dat artificieel geconstrueerd onderdak moet bieden in een vloeibare wereld die van mensen verlangt en verwacht dat ze zelf op zoek gaan naar hun verdampende opeenvolgingen van identiteiten. Wie dat niet kan noch wil, kan terecht onder de wij-liefde van illusoire lichamen die zich enkel in de publieke ruimte gestand kunnen houden.

Bart en Filip zijn de likstok waaraan de wankele medemens zich laaft omdat zijn neurologische constitutie hem blijkbaar oplegt rust te vinden in een dicht-bij-huis groepsidentiteit. Terwijl er zoveel flarden van denkers, dichters, doeners plukrijp voor het grijpen liggen en die de uitdieping van het eigen bestaan een pak boeiender maken.
Identiteit is een kwestie van afspraken. Zullen we dan afspreken dat kwantiteit geen rol speelt en dat wie zich niet beïnvloed wil weten door wat zich 250 km te noorden, westen, oosten of zuiden van zijn woonplaats afspeelt (om maar te zwijgen van het tienvoud van die afstand), eerst een virtuele reis dient te maken alvorens zich achter een collectieve identiteitswaan te scharen? Naties en regio’s zijn functionele entiteiten die nuttig kunnen zijn om de zuiverheid van waterlopen of de toestand van autostrades te optimaliseren. Niet om er zijn mens-zijn in op te sluiten.
 
2 reacties

Geplaatst door op 28 september 2013 in filosofie, maatschappij

 

2 Reacties op “Een vaudeville

 1. Eric Rosseel

  28 september 2013 at 9:33 am

  De meeste denkers, dichters, schrijvers hebben het juist over dat collectief dak, en de noodzakelijkheid ervan en het verlangen ernaar … Oude en versleten daken worden alleen maar vervangen door nieuwe … Of wat is het begrip bv. “mensenrechten” anders dan een (lekkend) “collectief dak” ?? Wat is het begrip “gay” anders dan een collectief dank ?? Wat is “opwarming van de aarde” als religie anders dan een collectief dank? Wat is “vrijheid” anders dan een collectief dak ?

   
 2. yilli

  28 september 2013 at 9:56 am

  Zeer zeker zijn die termen/eigenschappen/kenmerken ook huizen. Soms ontstaan ze omdat men gestigmatiseerd wordt (gay) en is zichzelf als dusdanig outen een reactie op een label dat anderen je geven. Maar neem bv. Gerrit Komrij: hij vond al dat geparadeer en dat groepsgevoel maar niks. En terecht. Gay-zijn is enkel een eigenschap wanneer anderen je labellen omwille van een seksuele geaardheid. Zelf ervaar je gewoon je seksualiteit binnen (of buiten) een relatie.
  De begrippen ‘mensenrechten’ en ‘vrijheid’ kunnen enkel dienen om er over te discussiëren. Ze dekken geen onwrikbare lading. In wezen is het dan ook redelijk eenvoudig: telkens iemand zich achter een begrip verschuilt, en er vanuit gaat dat de ander wel wet waar dit voor staat, is hij zichzelf aan het inperken en schaart zich achter een zelfverklaarde mythe.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • september 2013
  M D W D V Z Z
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 •  
  %d bloggers liken dit: