RSS

De ongezellige Gesellschaft

21 okt

Gemeinschaft en Gesellschaft (gemeenschap en maatschappij of vennootschap) is een begrippenpaar van de socioloog Tönnies. Daarbij is de Gemeinschaft een samenleving met sterke affectieve bindingen en saamhorigheid, terwijl in de modernere Gesellschaft er sterke economische bindingen zijn met onderlinge concurrentie. Tönnies beschreef deze richtingsbegrippen in zijn in 1887 verschenen Gemeinschaft und Gesellschaft.

Dus een Gesellschaft is allesbehalve gezellig. En doet denken aan de relatie gezel en de(het) meester(schap). In wezen is het dus een sociaal contract. Alleen… niemand heeft je gevraagd dit contract te tekenen. Ze geven je na geboorte een identiteitskaart, ze zeggen wat je moedertaal is en ze verklaren je lid van een Gesellschaft. Niet eens te nemen of te laten. Want je kan je juridisch niet buiten de maatschappij plaatsen (tenzij als crimineel waarvan men bepaalde rechten ontneemt).


En de rest van je leven probeer je gezellig samen te leven. Ondanks de maatschappij (waarin we “de maat nemen” en “heerschappij” kunnen samengevoegd terugvinden.)


Ik wil dus ontburgeren. De-maatschappelijken. Om beter te kunnen samenleven.

 
1 reactie

Geplaatst door op 21 oktober 2012 in filosofie, maatschappij

 

Een Reactie op “De ongezellige Gesellschaft

 1. banneling

  21 oktober 2012 at 11:04 am

  “Ze geven je na geboorte een identiteitskaart, ze zeggen wat je moedertaal is en ze verklaren je lid van een Gesellschaft. Niet eens te nemen of te laten. Want je kan je juridisch niet buiten de maatschappij plaatsen (tenzij als crimineel waarvan men bepaalde rechten ontneemt).” Dat is juist basisch voor Tonniës’ Gemeinschaft en NIET voor een Geselschaft waar je altijd kunt in- en uitstappen. Overigens zijn G & G wat men in die tijd noemde “Ideaaltypes”, m.a.w. concreet niet-bestaande bedenksels.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • oktober 2012
  M D W D V Z Z
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 •  
  %d bloggers liken dit: