RSS

School is out

21 aug

Geen enkel rapport van hogescholen noch universiteiten bevat punten waarop de student beoordeeld wordt op zijn/haar capaciteiten om collectief, in groep, te kunnen functioneren. Ons onderwijssysteem atomiseert. Zodra een student een diploma heeft en aan de slag gaat, wordt hem/haar gevraagd optimaal in groep te functioneren. En dus ervaart hij/zij plots de stimulans van anderen, waardoor de eigen creativiteit en het divergent denken aangewakkerd worden. En toch weigert men halsstarrig in het hoger onderwijs om die situaties te stimuleren, laat staan erop te quoteren.
Een overheidsmanager of een bedrijfsleider die een student voor zich krijgt, kan onmogelijk opmaken uit 20 jaar schoolbanken-studies of die persoon in staat is een meerwaarde te betekenen binnen een groep.
De student wordt tijdens examens verboden te overleggen met medestudenten, laat staan zich te informeren over dat waar hij/zij onzeker over is (niet spieken!) maar zodra hij/zij aan de slag gaat, is dat het eerste wat van hem/haar verwacht wordt dat hij/zij zich laat beïnvloeden, zich informeert, zich laat aanvullen.
Rubens liet zijn paintings schilderen door diverse schilders. Hij verzamelde rond zich experten in bloemschilderen, handen schilderen, achtergrond schilderen, landschappen, etc… Zonder hen zou hij nooit een volwaardig werk hebben afgeleverd en zouden we vandaag niet over hem praten. Elk van die schilders kon nooit iets meer realiseren dan wat bloempjes, handen of een landschapje. Samen hebben ze wereldcultuur gecreëerd. En toch is de meerderheid van onze hedendaagse kunstopleiding, tot en met de muziekschool, gebaseerd op individuele ontwikkeling, lees creaties. Jongeren moeten zich eerst door jaren notenleer en individuele instrumentenlessen ploeteren vooraleer het plezier te ontdekken van samen muziek te maken. Een pluim voor de pedagogen die het anders aanpakken.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 21 augustus 2012 in onderwijs

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • augustus 2012
  M D W D V Z Z
  « jul   sep »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 •  
  %d bloggers liken dit: