RSS

Seksisme

27 jul

Waarom sneren jongegasten “hoer” naar een jongedame die hen eigenlijk aantrekkelijk overkomt? Omdat het niet spoort met hun moraal, met de rem die ze zichzelf vanuit principes (ingedrild door ouders en imams) opleggen. Een fenomeen dat ook door christenen wordt gebezigd (zij het vandaag beschaafder, dus zonder agressie; vroeger was dat anders). Principes moeten voor iedereen gelden, dat is het (foute) uitgangspunt. Dus als de kerk (of de imam op papa moslim of wie dan ook die een impact heeft) een regel oplegt en zegt dat dat de norm is in de samenleving, is de confrontatie met wie die norm niet volgt, een beproeving. Men ziet iemand iets doen wat volgens de eigen (opgelegde) principes niet mag, dus gaat men die persoon met de vinger wijzen. Een zeer primitief gedrag. Respectloos. Volslagen intolerant. En zeer egocentrisch, want door de ander te beschimpen, geeft men zichzelf het gevoel dat de eigen waarden correct zijn.
Sapere aude: leer zelf (kritisch) denken. Probleem is dat als men enkel omringd is door gelijkgezinden, men in een vicieuze cirkel zit.
Een oplossing is meer zelfinzicht. Psychologie versus machisme. Zelfreflectie versus principes. Spotten, met jezelf. Nietzsche viel er Kierkegaard op aan. Het Ubermensch-concept is niets anders dan dat: durf de normen te verlaten; ontdek wat er dan op je afkomt, ook als je er alleen voor staat en de anderen uit je gemeenschap zich er niet aan wagen. De angst zichzelf los te laten, en een ander in de spiegel te zien. Daar draait het om. Met wetten kan je dat niet veranderen. Met veel praten wel.

Je hebt enerzijds de zelfredzaamheid en weerbaarheid van vrouwen (niet altijd makkelijk, zeker niet als er agressie in het spel is!), en anderzijds heb je de link tussen het machogedrag van bv. magrebijnse mannen en de wijze waarop ze met hun vrouw en dochters omgaan. Die lijn moet je doortrekken, dus vind ik het zeer goed dat er heisa ontstaat en dat men -op subtiele, intelligente maar desalniettemin doortastende wijze -budgetten en mensen graag!- die machomentaliteit gaat aanpakken. (ja toch?)
Voor elke vrouw die krachtig genoeg is om het machogedrag te weerstaan, heb je wellicht enkele moslima’s (meisjes en vrouwen) die niet kunnen opboksen binnenskamers tegen hun broers en mannen. Het machogedrag is vaak voor jonge magrebijnen de enige manier om zich te affirmeren. Zij moeten dus hun leven zien te vullen met andere waarden en bezigheden. Zij moeten fier kunnen zijn op zichzelf zonder macho te wezen. Daar ligt de oplossing naar een mentaliteitsverandering. Vandaar: een subtiele, diepgaande aanpak. Vele gesprekken en niet het opleggen van boetes; een straf verandert geen mentaliteit, hoogstens wel een gedrag, en dus kan men wellicht met harde hand seksisme uit het straatbeeld weren, maar niet uit het hoofd en dus niet t.o.v de eigen partners en familieleden binnenskamers. Long way to go…

 
2 reacties

Geplaatst door op 27 juli 2012 in antropologie, cultuur, maatschappij, psycho

 

2 Reacties op “Seksisme

 1. Eric Rosseel

  27 juli 2012 at 7:00 pm

  Getuigt niet van veel kennis van de allochtone cultuur in de mate dat dit een aparte cultuur is. En van de menselijke cultuur in het algemeen.
  Lees beter es:
  http://www.pvda.be/nieuws/artikel/allochtonen-hebben-geen-patent-op-seksisme.html
  Je weet dat ik geen PvdA’er en bent. En de geïnterviewde is ook geen PvdA’ster, wel sociologe en cineaste, Belgische moeder, Marokkanse vader.

  Een mentaliteitsverandering zou je sieren, vind ik.

   
 2. yilli

  27 juli 2012 at 7:32 pm

  Natuurlijk hebben allochtonen geen patent op seksisme. Zie de beelden op http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/07/27/seksisme-geen-probleem-van-de-anderen. Maar er is wel degelijk een probleem met bepaalde allochtone ado’s. En dat moet aangepakt worden. Daarover zwijgen is even dom als generaliseren van een groep.
  Ik heb al op diverse plaatsen alle mogelijk positieve berichten over dames (en mannen) uit de zgn. allochtone gemeenschap geplaatst en gekaderd. Ik maak overigens een vergelijking met katho’s (en je kan dat doortrekken met eenieder die met zijn gevoelens in de knoop ligt omwille van regeltjes en principes). Ik probeer het dus juist uit te diepen; het waarom te zoeken van dergelijk gedrag. En dat overtreft het behoren tot een groep.
  En ja, de media en met hen een pak Vlamingen zullen nu wel ongenuanceerd weer alle allochtonen over dezelfde kam scheren, maar dat mag geen reden zijn -zoals uit de docu duidelijk bleek- een lokaal probleem dieper te duiden.
  In Nederland zijn er overigens tientallen creatievelingen (zoals in het artikel waar je naar verwijst) die zichzelf geëmancipeerd hebben (lees: bevrijd van dogma’s en regeltjes). Zowel voor als achter het scherm. Zowel als bekende Nederlander of als eenvoudige winkelierster. Zoals er ook nog enkele honderden gereformeerden leven zoals op het einde van de 17e eeuw, met argusogen en intolerant kijkend naar elke vrijpostigheid en ontblote knie.
  Ik hoef mijn mentaliteit helemaal niet te wijzigen. Ik duid, verdiep en probeer bv. in het moeilijke debat rond hoofddoeken duidelijk onderscheid te maken tussen wie vrij kiest (maar ook echt vrij is om te kiezen) en wie dat niet is, maar daarom niet geholpen wordt door dwang of verboden. Etc.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • juli 2012
  M D W D V Z Z
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 •  
  %d bloggers liken dit: