RSS

Oppervlakkigheid

20 jun

Het klootjesvolk, de eendimensionale mens… zijn begrippen die al vier decennia meegaan. Het is dus van alle tijden, de ondraaglijke oppervlakkigheid van de tijdsgeest. Vroeger had je jonge mensen die zich niet lang konden concentreren omwille van desinteresse in combinatie met hun beperkte capaciteiten. Vandaag heb je een pak jonge mensen die zich niet lang kunnen concentreren wegens teveel aanbod op het vlak van genotsprikkels in combinatie met desinteresse.

Qua assertiviteit is men er zeker op vooruit gegaan in het enge Vlaanderen. Men kent de klassiekers niet? Juist, men leest ze niet meer, maar men ervaart wel een pak dingen, waardoor men via een andere weg tot eenzelfde constatatie komt. Want als ik een Grieks citaat of een quote van Cicero of een vers van Juvenalis opdissel om te besluiten: zij begrepen reeds dat…. dan antwoordt zo’n jonge meid of snaak glimlachend: ja , dat besef ik ook, zonder mijn rugzak te moeten vullen met Cicero. Zijn ze even taalvaardig? Wellicht niet op het vlak van eruditie en eloquentie. Maar ze zijn beeldvaardig. En ze zijn niet gevoelsarm.

Hamvraag: is de maatschappij erop vooruit gegaan omdat Shakespeare en Dante en Rilke en Mann bestonden? Nee. Ben ik er dankzij auteurs en filosofen op vooruit gegaan? Ja. Zijn er andere manieren om er als individu op vooruit te gaan, zonder die heren (of dames) te lezen? Ja.
En de maatschappij? Dat blijft een hellegat. En het individu? Zegt vandaag veel sneller: ik maak er het mijne van. Daar heeft mijn generatie 40 jaar over gedaan. Nu is die tijd gehalveerd.

Vooruitgang? Kwaliteit? Zoals WF Hermans het zag: vrijheid is de goudvis die toertjes draait in zijn bokaal en zich meester van de oceaan waant. Maar hij blijft wel toertjes draaien. Of je nu Dante leest, of die tijd vult met breakdancen: je blijft verplicht vanuit je bokaal een speelveld vol illusies te creëren.

Wat is de reden dat de babyboomgeneratie en zij die geboren werden in 60 zo graag lazen en inzichten op deden? Omwille van de aha-erlebnis. Omwille van het verslavende gevoel iets nieuws, iets schoons via letteren, te ervaren. M.a.w. een gevoel. En dat kan je vandaag ook bekomen langs een andere weg.

Worden ze sneller en meer gemanipuleerd, die jongeren? Tuurlijk. Zijn de media crap? Tuurlijk. Hebben wij -geletterden- iets definitiefs bewerkstelligd? Hopelijk een beetje, maar ik merk dat vele 50- en zeker 60-jarigen koketteren met hun consumptiegedrag, met hun culinaire kennis, hun smaakpappillenstrelerij en hun visuele exploitaties in Italiaanse of andere oorden. Sociaal engagement maakte plaats voor “Pak het er van”. Tja, dat zegt zo’n 20’er ook. Zeker als je hem voorschotelt: je hebt geen vrije wil en je moet tot je 70ste werken en saaiheid overwinnen. Wij zijn het enige beest dat dat doet. Welkom in de grote mensen wereld. En wie heeft die samenleving klaargestoomd waarin deze mensen moeten garen? Zij niet. Zij zijn dus ook het product van.

Etc.

 
2 reacties

Geplaatst door op 20 juni 2012 in filosofie, geschiedenis, maatschappij

 

2 Reacties op “Oppervlakkigheid

 1. banneling

  20 juni 2012 at 9:11 am

  Geletterde iets definitiefs? Een duizendtaal talen en een 250 ervan met mortiervuur vernietigd, is toch een positieve balans. Het waren die taal of de biodiversiteit. Onze onderdrukkers hebben gelukkig de juiste keuze gemaakt. Niet alleen liggen er teksten te weken op de bodem van de oceanen, maar dat was ongewild. Er liggen er ook op de Maan, en dat was gepland. Als ik het goed voor heb, konden Socrates noch Jezus niet schrijven. Da’s wel een groot pluspunt: nu kunnen we al wat die heren in de mond wordt gelegd gemakkelijk weerleggen, want zodra de moslims aldaar passeerden werden we wegens diefstal van andermans ideeën (van hun papa dan nog) meteen de handen afgehakt. Het zou met meer plagiaatschrijvers moeten gebeuren. En wisten we alles met alleen maar Blaise Pascal, Marx, Baudelaire (ihb zijn antroplogisch werk over de Belgen en de Brusselaars), Nietzsche, Kafka en de brede heupen van Kristien Hemmerechts te lezen. Werkloosheid zou ook niet echt toenemen: de meeste mensen die in bibliotheken stempels zetten zijn vrijwilligers. Wie vrijwillig werkt en zo de lonen drastisch doet dalen van de echte werkers, die zal ook niet lachen als Turtelboom na raadpleging van de kiezer de sharia toch maar invoert. Zij zelf moet alleen maar naar de kapper, de rest naar de Sharia4Belgium-manicure. En die hebben 4 jaar opleiding: vier jaar dat ze hun messen, bijlen en aksen kunnen slijpen en scherpen.

  Enfin: de toekomst lacht ons toe nu Freud finaal toch Capiau heeft weten te castreren. Van castratieangst word je best zo snel mogelijk bevrijd. Dom van die Capiau.

   
 2. banneling

  20 juni 2012 at 9:13 am

  te snel doorgestuurd. paar tikfouten, zoals “zodra de moslims aldaar passeerden, werde ZE

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • juni 2012
  M D W D V Z Z
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  252627282930  
 •  
  %d bloggers liken dit: