RSS

Thumos

14 mei

Thumos. Bij de oude Grieken stond deze term voor het verlangen naar erkenning, als individu. Het is de kracht waarmee men verbeten doorzet, de held wordt op het slachtveld. Thumos drijft een mens concurrentieel te zijn en zichzelf als individu op de kaart te zetten.

Thumos kan je vandaag vatten onder de hype term Egobranding.
Maar met het ouder worden gebruikt men die levensenergie om te creëren, om passievol de poëzie en de volheid van het eenmalige bestaan te ervaren. Thumos wijst er ons op hoe wij tegelijk trots en schaamtevol kunnen zijn op de Mens. Leven tussen spirit, ratio en emotie.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Dit werk drukt de ambivalente aspecten uit van thumos. O.a. door de ruwe oppervlakken waaruit zachte, tedere vormen ontstaan. Een powerfull werk en tegelijk een broze materiaalkeuze. Een imposante verschijning als symbool voor de hoogmoedige en fragiele mens.

Samen met een twintigtal andere werken te bekijken in het Kasteeldomein Terbiest te St-Truiden van donderdag 17 mei tot en met 3 juni 2012 van 14u tot 17u.

Opening op woensdag 16 mei om 18uur.

Advertenties
 
1 reactie

Geplaatst door op 14 mei 2012 in art

 

Een Reactie op “Thumos

 1. Eric R.

  14 mei 2012 at 7:32 pm

  Enige pedanterie: Van Homeros tot Plato (we laten Paulus er gemakshalve buiten) heeft het woord thumos enorme beteknisverandering ondergaan. Oorspronkelijk had een louter “fysiologische” betekenis: het opzwellen van de borst door het opnemen van zoveel mogelijk adem. Vandaar later met de ontwikkeling van meer intrapsychische termen: “moed” (extra adem opnemen), “inborst”, “karakter”, “hart” en ook “toorn” (doet je borst ook opzwellen). Het bijhorende werkwoord is thuo: “opstijgen, in eerste instantie van lucht”.

  Vandaar ook het onzijdige thuma = offer; waarvoor altijd eerst via vuur opstijgende lucht moet worden aangemaakt. Het werkwoord thuo wordt dan ook gebruikt in de betekenis van offeren (dieren of mensen)..

  Thumos is etymologisch hetzelfde woord als het Latijnse fumus: opstijgende lucht (bij het ademen). Vandaar rook, zoals in het Franse fumée. In het Latijn is de lijn via de ademhaling en opzwelling niet uitgewerkt.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • mei 2012
  M D W D V Z Z
  « apr   jun »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Advertenties
   
  %d bloggers liken dit: