RSS

De ware aard?

01 feb

De “ware” aard (van iemands persoonlijkheid) bestaat niet. Iedereen is een veranderende  mozaiëk qua persoonlijkheid(skenmerken). Bij het nemen van drugs (bv. alcohol) gaan bepaalde delen van onze hersenen actiever worden, en andere minder actief. Zo kan de luciditeit dalen vanaf een bepaald % alcohol. En bepaalde emotionele zones kunnen geaccentueerd worden.

Bij een situatie van frustratie (bv. op professioneel vlak) of angst ontstaan afweerreacties ter compensatie. Een extreem voorbeeld is cognitieve dissonantie waarbij men ongezond genot goedpraat. Dergelijke processen zijn sterker dan wat men zelf (bij nuchter redeneren) wenst. In nuchtere toestand kan je door te redeneren (rationaliseren) dergelijke opstootjes onmiddellijk kaderen en zelfs met logica teniet doen. Een voorbeeld: je bent te laat op een afspraak en rijdt gehaast. Voor je voert een chauffeur een dom manoeuvre uit (zeker dom in jouw ogen). Blijkt ie een Nederlandse nummerplaat te hebben, dan kan in je hoofd de (gebiedende) gedachte ontstaan: “Ollander, rijd nu eens door.” Zonder stress-situatie zou je zeggen: “Iemand doet een traag manoeuvre”. Want de nationaliteit (vervang door huidskleur) van de betrokkene doet niets ter zake. Zelfs al zou men cultureel een ander rijgedrag hebben (bv. in Zuid-Europa), dan zou iemand blaimen als “stomme Griekse chauffeur”  een veralgemening zijn op basis van externe kenmerken, en dus not done.

Dit zijn dus processen die in elke mens kunnen ontstaan. Het geeft n.l. een gevoel van ontlading om iemand te etiketteren (uitkafferen is gewoon een overtreffende trap) én het geeft een gevoel van sterkte want tegenover het beperken van iemands persoon tot 1 eigenschap, staat het groepsgevoel van al zij die (op basis van die eigenschap) zijn zoals jij. En als “blanke” ben je bv. in de meerderheid in Vlaanderenland.

Beschaving is dus het asap verdringen van dergelijke emotioneel discriminerende en reducerende opstootjes.  Elke mens is virtueel in staat racist te zijn. Elke mens is praktisch (biologisch, neurologisch) gezien in staat dusdanig gekneed te worden (door opvoeding, m.a.w. bijbrengen van tolerantie (of zelfs passie voor het andere) en zelfkennis) en zichzelf in de hand te houden, dat ie geen racistisch of intolerant gedrag vertoont. Maar soms -door alcohol bv.- kunnen emozones die rationele handrem ongedaan maken. Zeggen dat dit de aard van het beestje is, is fout. Zeggen dat dit ook deel uitmaakt van een mogelijk gedrag, is wel correct. Zo is actrice Sien Eggers (voor zover wat we lezen over het gebeuren de genuanceerde waarheid is) geen raciste maar heeft een racistische opmerking gemaakt omdat zij  haar rationele zelfbeheersing kwijt was. En als je intelligent bent en goed kan praten, kan je in dergelijke momenten je redenaarstalent, je discussieervermogen in dienst stellen van die emotionele opwelling. En voel je bij je zelf wellicht op de koop toe iets van “ik heb gelijk”.

Uiteraard bestaan er wel notoire racisten. Zij hebben geen opstootjes maar hebben discriminatie en hun  eigen suprematie als een snelweg in hun hersenen vastgelegd en bekijken alles vanuit die gekleurde bril. Hun ratio dwingt hen emotioneel bij momenten geen compassie te hebben met een “anderskleurige mens” die (in hun ogen) minderwaardig is. Men kan zichzelf (à la Hans van Temsche of Anders Breivick) kneden tot een rationele overtuigd racist. In het Vlaams Belang lopen er vele rond.
Schaf de mogelijkheid af om in je hoofd dergelijk contradictorische opstoten te hebben, en mensen worden sereen tolerante wezens. Maar meteen kan je alle soaps en heel wat romans  en films vergeten, want die drijven op het conflict ratio-irrationaliteit.

 
1 reactie

Geplaatst door op 1 februari 2012 in maatschappij, psycho

 

Een Reactie op “De ware aard?

 1. toroxo

  10 februari 2012 at 10:07 am

  Zeer interessant artikel en dat is inderdaad zo; iedereen heeft wel van die opstoten. Iemand die beweerd van niet wil dat gewoon niet toegeven..

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • februari 2012
  M D W D V Z Z
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  272829  
 •  
  %d bloggers liken dit: