RSS

Over de bescheiden rol van de G1000, oude knarren en melk.

08 nov

Parlementaire “representatieve” democratie is verworden tot particratie en is niet in staat een langetermijnvisie uit te dokteren – dat zijn de feiten. Ondanks alle (gespeelde) goodwill.

Burgers verdienen bovendien beter dan om de X jaren een bolletje te mogen kleuren op een partij of een individu die niet ter verantwoording kan worden geroepen gedurende X-jaren, die opkomt met een zgn. programma maar in feite compromissen zal sluiten (niks mis mee, maar kom dan met het compromis en niet met een of andere belofte). Burgers verdienen méér en beter dan particratie.

Verkiezingen zijn bovendien deels een emo-gebeuren (dioxinekippetjes leiden tot Groen in de regering; menig burger denkt alleen aan de eigen portemonnee in zijn keuze of stemt op basis van frustratie of ongenoegen).

Dus is een informatieplicht op zijn plaats. Weet waarover je het hebt, alvorens je stem te geven. En als je dat proces themagewijs kadert, wordt het overzichtelijk.  Meer kan dat niet zijn, zo’n G1000, dan een optelsom van gedachten. Maar die gedachten zullen breder en dieper zijn dan alle parlementsleden (met hun partijtucht en hun angst niet verkozen te geraken) bij mekaar geteld.

Hoe belachelijk is het trouwens om achter een partijprogramma te staan. Als mens ben je verschillende entiteiten en vervul je diverse functies, dus ga je vanzelf meningen uiten die nooit allemaal onder 1 paraplu (partij) onder te brengen zijn. Zorg dat je dat kan ventileren. Een stakeholdsersforum als dit van de G1000 doet dit.

De volgende stap is niet Van Reybroeck laten bepalen wat de besluiten zijn, maar zij die het beleid berekenen, uitvoeren en bijsturen (hé ja, de mensen uit het veld, waaronder ambtenaren) in het proces te betrekken. Incluis vertegenwoordigers van belangengroepen, waaronder ondernemers. En competente academici (die zijn er, naast andere. Wel af en toe verder kijken dan het Vlaamse muurtje).

Zij toetsen af van wat haalbaar is op korte en lange termijn.

Niks meritocratie dus. Al is dat wat vandaag bestaat. Of als schaamlapje wordt ingeroepen. Denktanken (specialisten) dienen het beleid te stutten, maar al te vaak worden hun aanbevelingen verzopen in een politieke koehandel.

Overigens: welke beslissing opgelegd door het heilige marktgeloof (en gepropageerd door de EU) is ooit vooraf door honderdduizenden besproken of bestudeerd geworden?

O ja, democratie is evenmin de meerderheid (50 + 1) die zijn wil oplegt aan minderheden (voor zover deze de mensenrechten respecteren). Democratie moet een systeem zijn waarbij diverse meningen en verzuchtingen en levenswijzen naast mekaar kunnen bestaan, en dus gerealiseerd worden. Maar dat kan je niet bekomen middels een conclaaf van partijvoorzitters.

Wat mij steeds weer opvalt is dat zij die (vaak terecht) spotten met het failliet van de particratie, blijven steken in 19eeuwse gedachten over politiek en besluitvorming. Door gebrek aan empathisch vermogen, en da’s jammer want het volstaat zich even in te beelden vandaag 22 te zijn en niet de ballast van ontgoochelingen en bespiegelingen van de voorbije 100 jaar te kennen/bestudeerd te hebben, maar wel met een gezond (dus realistisch) optimisme in de wereld te staan… hoe zou je dan de besluitvorming uitbouwen? Dat is de hamvraag, voorbij het knarsetanden van 50plussers.

De rest is psychologisch inzicht in mensen. M.a.w. ervoor zorgen dat de kat niet bij de melk staat (en dus het systeem vriendjespolitiek en corruptie niet toelaat) en tijdig opstoten van testosteron en narcisme detecteren bij degenen die mee (al of niet virtueel) aan tafel zitten.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 8 november 2011 in maatschappij

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • november 2011
  M D W D V Z Z
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 •  
  %d bloggers liken dit: