RSS

Expositie Rita van Even

13 sep

Guitig. Warm. Zelfzeker. Zo zitten ze en kijken je aan, de beelden van Rita van Even. Nee, dit zijn geen godinnen, noch mannequins of supervrouwen. Daarvoor is het levenspalet van de kunstenares te rijk, te eigenzinnig ook. Met clichés geraak je niet ver wanneer je in de wereld van deze mollige, uit klei of brons opgetrokken dames vertoeft. Het voelt er veilig aan. De beelden kunnen je zo beginnen koesteren. Hun expressieve borsten zijn als een  warme haard waar het goed snoezelen is. Hun blik verraadt présence. Moeders die weten waar ze  voor staan, maar wel ontvankelijk zijn.

In afwachting in actie te schieten (sommigen geven de indruk uit Breughels De dans der Bruid gestapt te zijn of zich klaar te maken om een pavane van Purcell aan te vatten) mediteren en verstillen ze, waardoor ook de bezoeker tot contemplatie overgaat. Onderhuids kriebelt de actie maar momentaan is er een rust. Toch wil je weten wat ze even voordien deden en dat ze zo dadelijk de beentjes zullen uitzwaaien, staat vast. Hun gedachten lijken wijdheid te bevatten al staat bij  sommigen de blik op onwezenlijk. Occasioneel pruilt een verwrongen mond.

Nee, dit zijn geen emoties die dik in de verf gezet zijn. Dit is het vrouwelijke leven in zijn subtiliteit.

Rita van Even stelt ook een reeks mannenhoofden tentoon. Prachtig opgesteld kijken ze je vrank aan. Het lijken koppensnellers, door de tand des tijd getekende koppen, venten zonder body. En ook hier is er een tedere toets die de kijker doet verstillen. En sympathie krijgen.

De kunstenares waagde zich ook aan enkele schilderijen. En het mag gezegd: het contrast wit-zwart en de dikke verflagen, haast reuze-pointillage, geven een cachet dat doet denken aan de werken van Chris Ofili. Afrika is niet ver af. Maar misschien zijn het eerder oerbeelden…

Nog tot 28 september in De Oude Barrier, Luikersteenweg 773 te Hasselt-Wimmertingen. Parallel loopt ook de schilderijenexpositie van Left Hand Georges. Meer info www.galeriedeoudebarrier.be

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 13 september 2011 in art

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • september 2011
  M D W D V Z Z
  « aug   okt »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Advertenties
   
  %d bloggers liken dit: