RSS

Vrije wil?

15 jun

Ik ben zo onvrij me in te beelden dat ik uit vrije wil deze woorden neerpende.

Dat er geen vrije wil bestaat ervaar je wanneer je twijfelt. Pas dan weet je (ervaar je) dat je twee (of meer) mogelijkheden hebt. En dan kies je. Je denkt dan dat je wél vrije wil ervaart. Maar tegelijk besef je dat je telkens je zeker was en ergens “voor ging”, je gestuurd werd door je brein dat snel uitmaakt wat voor je het beste is. Wanneer het brein het niet weet, laat het dit aan je “ik” over. Maar in wezen liggen de opties (keuzemogelijkheden) wel vast en eens je kiest, neemt je brein weer alles in handen.
Let wel: het brein wordt ook getriggerd door je specifieke genetische samenstelling. Wie muzikale genen heeft, zal ook een brein hebben dat die richting uitgaat.
Dus wij zijn ook het product van onze genen. Die jagen ons ook bepaalde richtingen uit.

Er zijn kosmologen die het heelal zien als een hologram. M.a.w. wij zitten in dat 4D-hologram en alles wat we bekijken (sterrenstelsels, planeten,…) zijn enkel projecties in een 3D dimensie.  Alles is dus fake, maar lijkt wel echt.
Ma.w. men doet de Grieken geloven dat er een staatsschuld is en dat ze moeten bezuinigen. Maar de schuld en die bezuinigingen zijn ook maar fake (maar helaas wil niemand dat geloven en zijn de financieel speculanten ervan overtuigd dat zij wél echt zijn.)

Als er geen vrije wil is, kan een misdadiger dan ter verantwoording worden geroepen? De schuldvraag voor criminelen heeft te maken met keuzes. Als je weet dat je iets fout gaat doen, maak je de keuze (ook al is er een kracht sterker dan jezelf). Een pedoseksueel wéét dat hij iets gaat doen wat niet kan. Hij is niet vrij wanneer hij die drift heeft. Maar hij kan wel stoppen ze uit te leven. Dus hij heeft wel de keuze geen seks te hebben. Ook al heeft hij veel goesting.

Voorlopig besluit: de vrije wil is een illusie en wij kunnen onmogelijk zelf buiten die illusie treden.  Waarom is er dan die illusie? Om ons in staat te stellen beter te communiceren en empathisch te zijn. Door met elkaar te communiceren verfijnen we het model van de wereld in onze hersenen. En daardoor kan ons brein verfijnde modellen van de werkelijkheid uitbouwen. En ons daarbij de illusie te geven dat wij dat zelf gedaan hebben.

 

Sinterklaas bestaat: het is onze vrije wil.

 
1 reactie

Geplaatst door op 15 juni 2011 in filosofie

 

Een Reactie op “Vrije wil?

 1. etwie

  17 juni 2011 at 7:35 pm

  Bestaat die illusie niet eerder omdat wij als ‘mens’ anders het ‘leven’ niet aan kunnen. Want als je de gedachtengang doortrekt….
  Het is een zoeken naar verklaringen van alles. Alleen… is die er wel… een verklaring van het ‘waarom’ van het menselijke leven. (of alle fauna en flora) Is het niet de angst andesr voor een immense leegte te staan en ‘geleefd’ te worden door het leven zelf?
  De angst dat we nietig zijn, waardeloos in een ruimte die zo groot is (of daar gaan we toch van uit) dat we niet kunnen bevatten hoe onmetelijk het ‘niets’ is.

  Lang leve de illusie… een door het menselijk brein gefabriceerd ‘wegmoffel’ pilleke.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • juni 2011
  M D W D V Z Z
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 •  
  %d bloggers liken dit: