RSS

Troje en DSK: van Helena tot Ophelia

22 mei

Ik was vannacht op bezoek bij koning Priamos van Troje. En ik moet zeggen: de man was behoorlijk boos. Want wat blijkt: het paard van Troje was helemaal geen paard. Maar, naar zijn zeggen: een varken. En dat was bewust, want een nagemaakt vies knorrig in de grond woelend op te korte pootjes waggelend ondier getuigt van weinig eerbied waardoor het evident was dat de Trojanen zich beledigd zouden voelen door hun Griekse belegeraars. Meteen wordt ook duidelijk waarom de moslim-nazaten van het nu in Turkije gelegen Troje geen varkensvlees lusten.

Er is dus nooit een paard geweest en het varken werd al helemaal niet de stad binnengehaald. Integendeel: het werd gewoon verbrand en de inzittenden stikten en hun lichamen verkoolden. Spek voor lekkerbekken die houden van een potje vechten.

Homerus had dus zijn minisoap correcter “Het varken van Troje” moeten noemen. Nu is het niet zeker of Homerus zelf de serie schreef (misschien was hij hoogstens ghostwriter van dienst en werd hij al snel door een naijverige showrunner van het project gehaald) , feit is dat men in dat geval bezwaarlijk zou kunnen  spreken van een catchy titel. “Het Beleg van Laken” of “Slangen en de 16” zijn uiteindelijk ook een pak seduisanter dan “Twee tentjes in Albert zijn voortuin” of “Kazakkendraaier verkoopt zichzelf aan premier”.

Bovendien gebruiken wij vandaag te pas maar vooral te onpas het beeld van het Trojaanse paard. Zo worden onze computers besmet door het Trojan Horse, een worm die onschuldig binnenkomt en onze bestanden van binnenuit beschadigt. Fout dus, niks Trojan Horse.

Straffer nog: waar halen wij het recht om de term Trojaans te gebruiken? Het beest werd geschonken door die wrede Grieken. Zouden we dan misschien de beleefdheid kunnen hebben om te spreken over Het Griekse Paard? Zelf hebben de Grieken de Euro binnengehaald, en dat breekt hen nu zuur op. Er blonk een glinstering van leedvermaak in Primaos’ ogen toen ik deze vergelijking maakte.  Maar hij fulmineerde verder: “Spreekt men in Griekenland dan over de Griekse euro? Nee, ze hebben het over de Europese euro.  Dus graag wat meer respect voor Troje en vooral: maak met uw benaming kenbaar wie de boze indringer is”.

Maar Priamos was nog het meest verbolgen over de wijze waarop het hele Helena-verhaal uit de doeken werd gedaan. Men dient zich de zeden en gewoonten uit die tijd voor ogen te houden. Onderbroeken moesten nog uitgevonden worden en liefde was een financiële transactie. Dus toen Paris Helena schaakte, was dat enkel een extra bonus die hij zich toe-eigende. Dat de dame in kwestie zonder gephotoshopt te zijn er niet onaardig uit zag, was bijzaak. Met liefde had het al helemaal niets van doen. Men sprak dan ook in die periode van een DSK-effect. De kers op de taart, zeg maar. Wie reeds grote landerijen en zijn schaapjes op het droge had, die trok met een vloot naar overzeese gebieden en plukte er verse deernen weg. Waarmee men dan een Dominique Strauss-Kahn’tje deed, ’t is te zeggen men stapte in traditionele kledij (een mini-jurk, sandalen en een helm met pluim) door het leven en volgde zijn natuurlijke driften. Uiteindelijk waren het de goden die de hormoonspiegel aanzwengelden, en zelfs Trojaanse CEO’s waagden het niet tegen de wil van hun aandeelhouders in te gaan.

Wanneer nu de voltallige Griekse vloot voor anker ligt en de Trojanen vrezen onder de voet te worden gelopen, zou Paris een toespraak hebben gehouden (in het bijzijn van Griekse stenografen en schetstekenaars) en verklaard hebben: “I did not have sex with that woman.”, daarmee hopende de Grieken te sussen.

Kijk, dat  is dus volstrekt onaanvaardbaar om als plotwending op te nemen. Mannen van het type Paris gebruiken hun lans wanneer ze in aanslag staat en Helena weet dat wat zich onder de rok van haar belager bevindt, weldra  in haar zal wroeten. Geen (Franse) haan die daar naar kraait. Waar wij vandaag misschien nog zouden kunnen geloven in een ontkenning van de diepste draai, was dat in Trojaanse tijden juist een absolute plicht voor wie zich wou opwerpen als een internationaal gerenommeerd leider. Het was zelfs een door spindokters aangeprezen strategie.

Ik moet zeggen dat ik er bouche bé bij stond. Koning Priamos had mij geschiedenisles gegeven en een oude mythe onderuit gehaald. Niet de Grieken maar Troje was de overwinnaar en vandaag moeten we maar wat minder kritisch omgaan met het reilen en zeilen van onze mannelijke leiders. Ik citeer Priamos: “Wie een zware last torst, verdient het zich af en toe op amusante wijze te ontlasten.” En het maakt niet uit of het nu gaat om Helena (een beeldschone prinses) of Ophelia (een met HIV-besmette moeder die om den brode kamermeisje speelt).

Ik knikte. Ja, een gekregen paard kan je maar beter niet in de bek kijken. Dat wisten ze in Troje ook al. Te laat besefte ik dat ik het verkeerde spreekwoord had gebruikt. Ik vrees dan ook dat de vloek van koning Priamos me ook in het hiernamaals zal blijven achtervolgen.

 
2 reacties

Geplaatst door op 22 mei 2011 in humor, maatschappij

 

2 Reacties op “Troje en DSK: van Helena tot Ophelia

 1. sylvain

  22 mei 2011 at 2:20 pm

  Zo had ik het nog nooit bekeken. Neemt niet weg dat het al helemaal triest is! Wie om en bij de €300.000 verdient, alleen al in die topfunctie,vergooit zichzelf en de zijnen toch niet voor, ja, voor wat? Tenzij het politiek gemanoeuvreer is, leert mij heel deze story dat alle heisa rond DSK, Dominique Strauss-Kahn, de eerdere president van IMF hoe een mens, die alles heeft, zich kan verlagen tot onwaardigheid, om zich als een god boven alles te voelen, dank zij zijn geld.

   
 2. Micheline Baetens

  22 mei 2011 at 2:51 pm

  Wat mij in deze hele affaire rond Srauss-Kahn opvalt is dat de meeste mannen (voornamelijk politici) niet geloven dat hij deed wat hij deed, en dat de vrouwen zwijgen. Waarom is dat zo?

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • mei 2011
  M D W D V Z Z
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 •  
  %d bloggers liken dit: