RSS

Over liefde

26 feb

Ik hou van je” is volgens een aantal postmoderne filosofen allesbehalve acceptabel om te zeggen. Het is zowaar een inbreuk, een terreur, want je zadelt de ander op met een verplichting, n.l. iets te doen met die uitspraak die een verzuchting, een wens is. En als je de liefde van de betrokkene niet wenst, ga je hem dat moeten zeggen en dus ga je hem kwetsen. Dus is het beter die woorden nooit uit te spreken.

Iets is pas terreur als het ook zo ervaren wordt. Een SM’er vindt fysiek geweld genot. Dit even ter zijde.

“Ik hou van je” zeggen kan juist heel positief ervaren worden door degene tot wie je je richt. Maar het kan inderdaad  probleem opleveren als je die liefde niet wil. Dan moet je het pareren, zonder de betrokkenen te kwetsen.

Er zijn natuurlijk gradaties in liefhebben. Een vriend heb je lief; een partner heb je inniger lief. Een kennis hou je te vriend, maar die liefde is zonder al te veel verplichtingen.

Alles draait om je eigen ego en invulling van je bestaan. Tot waar wil je gaan in het offeren van je tijd, je driften, je wil?

En dan komen we tot de essentie van een vraagstuk rond liefde. N.l. waarom bestaat liefde (nog)?
Biologisch heeft het voordelen (verspreiden van de eigen genen, dus koesteren van de ander, zeker kindliefde is een voorgeprogammeerde zijnstoestand met functioneel nuttig resultaat). Ook altruïstisch gedrag heeft eigenbelang als nut. Sociaal gesproken kan liefde geven ervoor zorgen dat je liefde terugkrijgt en dus als je bv. ziek bent, geholpen wordt. Dit kadert allemaal in het utilitaire aspect van liefde.

Wat betekent liefde in een geatomiseerde, individualistisch op genot georiënteerde samenlevingsvorm? Hoe komt het dat we bezorgdheid kennen (een vorm van liefde) ook als we 60 zijn en onze partner niet meer optimaal voldoet en zeker niet meer utilitair is in biologische zin? Hoe komt het dat senioren van 80 samen uit het leven stappen? Omdat ze op mekaar gerodeerd zijn en de zekerheid van de voorspelbaarheid van de ander zijn gedrag verkiezen boven het ongekende. In dat geval is dat dus een temperamentskeuze. En temperament is genetisch bepaald. M.a..w er is geen vrije wil, geen vrije keuze. Men volgt waar men zich het best bij voelt. Men volgt de weg die de geprogrammeerdheid aangeeft.

Liefde is betrokkenheid. Dus bemoeienis met het leven van de ander. Waarom aanvaarden we deze inbreuk op onze privacy? Sterker nog: dit is per definitie waar liefde om gaat.  Het delen van een aantal levensaspecten (exploratie, ontspanning, eten,…) waardoor we quasi permanent beïnvloed worden. We moeten rekening houden met de ander; de ander is een spiegel die ons onmiddellijk confronteert met ons gedrag, terwijl dat niet zo zou zijn indien we alleen leven en een aantal zaken ervaren. We zoeken dus die spiegel op.
Terwijl je ook perfect die aspecten alleen kan ervaren en achteraf delen, maar met diverse partners. Daar ligt ook de verklaring voor de scheidingen. Je hebt onvoldoende return in het delen van je eigen ervaringen en dus ga je je eigen weg op zoek naar andere partners waarmee je beter kan delen.
En dat is dan ook de paradox van liefde: liefde is willen delen maar juist die behoefte leidt vaak tot scheiden.

 
1 reactie

Geplaatst door op 26 februari 2011 in cultuur, filosofie

 

Een Reactie op “Over liefde

 1. sylvain

  3 maart 2011 at 4:04 pm

  Toeval of niet, maar ik lees net Ruth Rendell’s roman “Obsessie” waar heel die gradatie van ongewenste liefde en het moeizame weigeren ervan, uitgroeit tot een heuse hel!

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • februari 2011
  M D W D V Z Z
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28  
 •  
  %d bloggers liken dit: