RSS

Een leeg museum en lege zalen met witte muren als antwoord op 9/11.

30 okt

Lege expositiezalen. Niks bijsluiters. Niks titels. Gewoon rondwandelen tussen witte muren.
En dan wat ouwehoeren over: de bezoekers worden geconfronteerd met het Ontbreken. Zij zien zich gespiegeld aan hun verwachtingspatroon en ervaren Leegte. Deze leegte vult hun gedachten met het inzicht dat verlangen en verwachting samen gaan, doch wanneer bruusk een einde wordt gemaakt aan deze hoopvolle zijns-toestand, wordt de bezoeker teruggeslingerd op zichzelf en ontdekt wat ook de kunstenaar ervaart bij aanvang van het creatieve proces, n.l. de zichzelf bevragende worsteling met het witte blad, het witte doek, de witte kale ruimte.

De bezoeker zal zich de vraag stellen: waarom ben ik hier? (en waarom heb ik hier 9 euro voor betaald?). Hij zal zelf de ruimte invullen want dolen in leegte is als nagenieten van een Biafraanse maaltijd of zonnen aan een Pakistaanse overstroomde rivier. Enkel in de waan kan men nog voltooiing vinden. En dat is wat de artiest wil zeggen door niets te exposeren maar toch de bezoeker naar een tentoonstelling te lokken. De kunstenaar verwordt tot charlatan die de goedgelovige virtueel onder de arm neemt maar hem meteen ook een neus opzet. Uit de onduidelijke gemoedstoestand dient de bezoeker over te gaan tot rebellie. Maar omdat er geen werken staan die eventueel uit verontwaardiging stuk geslagen kunnen worden, kan de bezoeker enkel zelf beginnen kribbelen op de muren en zo vindt de grote Ontmaagding plaats, als alternatief voor wat vroeger een Beeldenstorm werd genoemd.
Het Ultieme Statement van de kunstenaar die enkel lege zalen exposeert, is dan ook bijzonder hoopvol en richt zich tot religieuze fanatici die zichzelf en anderen opblazen om in hun hemel een hele reeks uitverkoren maagdelijke dames ter beschikking te krijgen: “kom eerst een bezoek brengen aan de expositie en ontmaagd zoveel gij wilt, zodat uw woede zich sublimeert in een eigen artistieke prestatie en gij niet langer met wrok de wereld aanschouwt.”
Of om het in een quote te zeggen (belangrijk als men gedurende een uur geïnterviewd wordt en uiteindelijk enkel die ene zin uitgezonden wordt): “deze expo is mijn antwoord op 9/11”.

(maar wees eerlijk: zonder al deze uitleg, begrijpt geen kat waarop een lege zaal alsnog het enig plausibele antwoord is op Bin Laden).

 

 

 

 

 

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 30 oktober 2010 in art

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • oktober 2010
  M D W D V Z Z
  « sep   nov »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Advertenties
   
  %d bloggers liken dit: