RSS

Toeval?

14 aug

Toeval is de enige werkelijkheid (zie de kwantumfysica) waarin wij leven. Maar omdat we graag zekerheid hebben, lijkt het alsof toevalligheid een uitzondering is.
Toeval maakt dat alles mogelijk is. Achteraf kunnen we verklaren waarom zich iets heeft voorgedaan (en iets anders- wat ook mogelijk was- zich niet heeft voorgedaan).
Zo had ik hier over Rimpelrock kunnen spreken omdat men het er (voor mij) toevallig over had op de radio (niet voor de nieuwslezer: die vond het wellicht evident om over Rimpelrock te spreken). Maar omdat ik de aanwezige muzikanten maar niks vind, doe ik dat niet. Het is geen toeval dat ik die muzikanten niet apprecieer. Ik zit namelijk anders in mekaar en heb mezelf met heel andere muziek gevoed. Ik forceerde dus de toevalligheid zich te plooien in een richting die ik wou.

Maar indien ik nu in Pakistan zou zijn, zou ik weer anders over de toevalligheid van de overstroming spreken.

M.a.w. hoe we omgaan met toeval is zeker zo boeiend als de vraag beantwoorden wat toeval is.

 
1 reactie

Geplaatst door op 14 augustus 2010 in filosofie

 

Een Reactie op “Toeval?

 1. silvano

  29 augustus 2010 at 1:12 pm

  Toeval bestaat niet. Er zouden meer dan honderd miljoen toevalligheden moeten samenvallen om er voor te zorgen dat ik, silvano, opnieuw zou bestaan… om dan nog te zwijgen over het feit dat mijn vader niet meer bestaat. Waarom ben ik mijn oudste zus niet, noch mijn jongste? Toeval? Nee, gewoon de conditionering van het genetisch materiaal dat op dat ogenblik voor handen was en er expliciet voor zorgde dat ik op dat ogenblk “geconcipieerd” werd, hopelijk in liefde… of was het toevallig dat mijn Gentse vader mijn Poolse moeder leerde kennen in Maagdenburg, Duitsland, verliefd werd, haar uit het brandende Leipzig haalde en naar België bracht? Nee, toeval bestaat niet …

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • augustus 2010
  M D W D V Z Z
  « jun   sep »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 •  
  %d bloggers liken dit: