RSS

Slaap zacht, brave burgers.

04 mei

Niet gaan stemmen is geen oplossing. Maar het is ook duidelijk dat partijpolitiek en beroepspolitici (voortgekomen uit de strijd voor algemeen stemrecht) vandaag de verkeerde manier zijn om een samenleving mondiaal te leiden.

Dankzij onze voorouders (en vooral de vakbeweging in combinatie met verlichtingsdenkers!) is er democratie. Maar die democratie moet anders georganiseerd worden. Bv. via internet kunnen wij nu allemaal stemmen voor elk wetsvoorstel. En getrapte democratie werkt niet want je stemt iemand het parlement in maar die persoon doet 4 jaar wat hij (of zijn partij) wil. Bovendien is het creatieve en intellectuele niveau van de politiek te laag om deze complexe maatschappij in goede banen te leiden. Dus onze voorouders moeten we dankbaar zijn, maar vandaag is er behoefte aan nieuwe structuren en dus is de weigering te gaan stemmen een signaal dat ik interpreteer als: dit soort democratie werkt niet. We moeten iets anders hebben.
Dus ga ik stemmen op die (weinige) mensen die wél voldoende creatief en intelligent zijn om dat andere uit te bouwen.

Zowel België als Vlaanderen (en Wallonië en Brussel) worden voor meer dan 60% gedicteerd vanuit Europa (de Europese verkiezingen zijn dus dubbel zo belangrijk dan de Belgische of Vlaamse maar krijgen in de media 10 keer minder aandacht!). En de economie wordt al lang niet meer door de Belgische of Vlaamse politiek geleid. In de tijd van onze voorouders waren economieën nog redelijk nationaal; vandaag niet meer, dus nationale (of regionale) politiek gaat over details. Ik wil stemmen op mensen en instituten die de belangrijke dingen aanpakken. En dat zijn dus niet het Belgisch of Vlaams parlement. Probleem is dat die instituten of redelijk onmachtig zijn (UNO) of niet democratisch verkozen (Wereldbank, IMF,…).
En dat doet mij zeggen dat wij schandelijk misleid worden door de media en door de politieke partijen. Wij worden gesust en volgepropt met info over verkiezingen die niks te betekenen hebben, over mensen die niks fundamenteels te beslissen hebben. 1 voorbeeld: als de economie in Duitsland aantrekt, levert dat méér geld op voor de Belgische schatkist dan het verlies dat België zou oplopen moesten we in Griekse toestanden verzeilen. Ik herhaal: 1 scheet in Duitsland heeft meer impact op onze luchtkwaliteit dan alle maatregelen van alle regeringen in dit land samen. Dus waar gaan de verkiezingen over? Juist, over jobs voor politici, over subsidies voor hun partij en over het in dienst nemen van medewerkers.

Slaap zacht, brave burgers.

 
1 reactie

Geplaatst door op 4 mei 2010 in politiek

 

Een Reactie op “Slaap zacht, brave burgers.

 1. sylvain verbeeck

  23 mei 2010 at 9:52 pm

  Volledig mee akkoord!

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • mei 2010
  M D W D V Z Z
  « apr   jun »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 •  
  %d bloggers liken dit: