RSS

Bruxelles

03 feb

Even cassant: zonder EU, NATO en de Vlaamse administratie stelt Brussel niet veel meer voor dan een uit de kluiten gewassen gemeente. De rijkdom in deze contreien wordt gegenereerd door de industriezone Antwerpen-Kortrijk-Lille. Brussel genereert geen rijkdom maar verdeelt ze enkel (via diensten en consumptie). De impact van EU en Nato op de lokale bevolking is eerder negatief (onbetaalbare woningen) of onbestaande (wie van de wijkbewoners voelt zich EU’er?), dan positief (met het EU- en Natogeld kan je asfalteren).

Brussel is drietalig (Engels heeft het Nederlands van de tweede plaats verdrongen). Alle verkeersborden zouden minstens in drie talen moeten aangeduid worden. Brussel behoort niet toe aan Vlaanderen, noch aan Wallonië. Het kan best geregeerd worden door een ontvette Belgische overheid voor wat betreft de internationale functie van Brussel, en 1 lokale gemeenteraad voor wat betreft de lokale aangelegenheden. Daarnaast volledige bevoegdheden voor Vlaanderen en Wallonië op alle andere gebieden, behalve de nationale bank, de internationale politiek en de autostrades. Geen flamingantisme, geen belgicisme van doen. Vlaams onderwijs in Brussel? Nee, maak van alle scholen drietalige scholen (Fr-Eng-Nl). Maak een entiteit en identiteit pluricultureel Brussel.

En zorg dat de derde generatie migranten jobs hebben. Wie met honderden in een wijk werkloos is, hangt de hele dag op straat. En voelt zich uitgesloten. En als er dan geen ideologie als drijfveer in hun hoofden spookt, blijft er niks anders dan criminele daden te verrichten uit naam van een defaitistisch nihilisme. Noch het beschieten van agenten noch het beroven van de handtas van een senior zijn fait-divers. De oplossing ligt ‘em in het vullen van de hoofden en de uren van de uitgestotenen met arbeid en consumptie. Cynisch, I know. Maar de Vlaamse en Waalse dorpen ken(d)nen eenzelfde vorm van agressie wanneer groepen zinloos hun dagen vullen. Zelfs chimpanseemoeders dwingen hun jong in het gelid als ze doelloos lastig doen. Alleen de bonobo’s hebben een andere manier gevonden om frustraties op te lossen: ze neuken onder mekaar bij elke opstoot van adrenaline of wrijving. Zou misschien nog boeiend zijn: een gigantische partouze. Haal je de wereldpers en het Guiness Record Book. Maar wacht es: als de rijkdom van bourgeois-Brussel niet in Brussel wordt gegenereerd, maar wél gespendeerd (zij het niet rechtvaardig verdeeld), is Brussel dan niet het voorbeeld van een cultureel geschrans?

De intellectuele rijkdom van een multiculturele stad uit zich enkel op individueel vlak. Wanneer een stad bestaat uit verschillende groepen die zich amper laten beïnvloeden door anderen, dan zijn het enkel de intellectuele en artistieke individuele inwijkelingen die nog profiteren van het multiculturele. Maar vandaag hoeft je daar niet voor in een stad te wonen. Want wie je ontmoet in een stad vertelt wat ie gelezen en gehoord en meegemaakt heeft. Wat blijkt: dat zijn dezelfde internationale bronnen (auteurs, media, creaties) die via diverse kanalen toegankelijk zijn. En dat zijn dezelfde kleine dingen des levens als wat je elders hoort vertellen. Verder is wonen in een stad hetzelfde als wonen in een dorp. Je hebt buren, je hebt overlast, je ervaart poëzie en ergernis. Je bent een individu gesculpteerd door je verleden en door wat je in je brains pompt. Of ik nu bv. in Matonge wandel of niet: ik hoor overal bekrompen mensen en kan met een beetje geluk overal wel iemand ontmoeten die boeiend is. Even wat Africo-beats opsnuiven doordat ik op wandelafstand van Matonge woon? Heerlijk. Maar als 90% van de wijkbewoners alleen maar naar Africobeats luisteren, zullen ze mij al snel vervelen. En hoef ik dus niet op wandelafstand te wonen…

Nep. En fake. Dat vat voor mij al dat culturele identiteitengedoe samen. Het houdt heel wat verstandige mensen bezig en daardoor schieten die alvast niet op flikken. En dat is op zich voldoende. Maar het blijft gekeuvel, gewauwel, gegeeuw… haantjesgedrag, leeuwengebrul & brabaconnegeruis .

En wie zich afvraagt of de politici in Belgenland goed bezig zijn, moet maar eens dit traktaat lezen.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 3 februari 2010 in Brussel, politics, taal

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • februari 2010
  M D W D V Z Z
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
 •  
  %d bloggers liken dit: