RSS

Over The last post en Van Rompuy

11 nov

11 november. Wapenstilstand. The last post weerklinkt. En iedereen gaat tevree naar huis.

Niet ik dus. Ik klaag de hypocrisie van Last Posts aan. Nationalisme en patriottisme hebben geleid tot WOI… m.a.w. Koning en Geloof in Vaderland zijn schuldig aan die gruwel. En wie salueert daar ter herinnering aan de absurditeit van 4 jaar Ijzervlakte? Den Koning en den Kardinaal. En hoor je in de media iets over het diepere psychologische waarom van deze oorlog? Is het dat wat er in Ieper in het museum aan de kindertjes verteld wordt. Nope. Worden de deserteurs die neergeknald werden geëerd? Nope. Zijn het de dichters die uit de loopgraven kritisch berichtten die vandaag geciteerd worden? Etc…

Men moet niet zeggen: laat ons nooit meer oorlog hebben. Men moet diets maken aan Jan met de Pet: chauvinisme, aanbidding, geroffel op eigen borst leidt vroeg of laat tot conflicten. In voormalig Joegoslavië herdenken ze allemaal apart hun doden… en de vonk kan zo weer inslaan. Als Opel Antwerpen dicht moet en Opel Duitsland blijft open… zal je weer haat voelen bij Vlaamse arbeiders. “Den Duits is sterker!”. Moest Merkel zich laten zien, ze zou gelyncht worden. Een Vlaams minister die een tennisspeelstertje financieel wil bijspringen omwille van vaderlandse trots zal morgen dat tennisspeelstertje misbruiken wanneer dat uitkomt. Waarom moet ik überhaupt supporteren voor iemand anders die toevallig in eenzelfde regio is geboren? Waarom worden die primitieve gevoelens gecultiveerd? Ze zijn de voedingsbodem voor populisten.

Het zijn die mechanismen die misschien des mensen (maar daarom niet wijzigbaar) zijn die we bloot moeten leggen. Elke mens wordt als racist geboren en moet dat zo snel mogelijk ontleren. Groepsdynamiek die polariseert, een wij-gevoel gekoppeld aan een nationale plicht (bv. legerdienst of uitspraken als: wat kan jij voor je vaderland doen) zijn de oorzaak van het feit dat mensen op mekaar schieten. Daar moet een last Post-herdenking over gaan. Wanneer individuen weigeren zich te laten gebruiken voor oorlogsdoeleinden (Gandhi gaf het voorbeeld) zullen er geen oorlogsgraven meer gedolven worden. Dus haal de ideologische (chauvinistische) lont uit het beestje en de barbaarsheid van het wij-tegen-hen wijkt voor fascinatie voor de ander, die overigens veel meer identiek dan verschillend is.

Geschiedenis wordt altijd geschreven door de overwinnaars? Vaak wel, maar in ieder geval nooit door degenen die de internationale en economische politiek minachten en deserteren aan natie, meute en schijnidealen.

Vandaar ook dat ik stel: het ergste dat Europa kan overkomen is Van Rompuy als president. Wat we nodig hebben zijn zieners, mensen met visie die de naties (en hun leiders) op hun plaats zetten. Een Van Rompuy is dus iemand die op dat moment geen tegengewicht zal zijn voor hebzuchtigen en dus zal plooien voor (economische, sociale of militaire) conflicten. Als Europa iets kan betekenen, dan is het dat het ontstond op de tonen van The Last Post en als het al enige verdienste heeft, dan is het dat nationalisme niet geleid heeft tot oorlogen. Maar dat is echt wel te weinig. De spirit en doorzetting van Jacques Delors of het universalisme van Louis Michel geven mij meer vertrouwen dan de huidige Belgische premier die zich als een opportunist opstelt, zich Vlaming noemt en zich tot enkele maanden geleden nooit met Europa of de wereld bezig hield. Enig idee waarom nationalisten als Merkel of Sarkozy hem steunen? Ik wel: zijn trompet zal slechts klinken als schriel gepiep.

Lees ook Robert Frisk

 
2 reacties

Geplaatst door op 11 november 2009 in geschiedenis, maatschappij, politics

 

2 Reacties op “Over The last post en Van Rompuy

 1. Vincent

  13 november 2009 at 7:03 pm

  Maar waar in de menselijke constructie moet je ingrijpen – en hoe, en met welke middelen – wil je hun primitieve gevoelens en de bijhorende handelingen ‘ontleren’. Als verlicht despoot kan je inderdaad als in Brave new world tewerk gaan maar dan om het menselijke ras up te graden tot een exquise soort die stopt met elkaar uit te moorden, uit te sluiten, die stopt met het milieu om zeep te helpen, etc.

  We moeten dus een software-upgrade bedenken voor de mens, nieuwe variabelen, parameters, een nieuw algoritme. Altruisme: 100%, egoisme: 0%, rascisme: 0%. Smaken, voorkeuren, belevingen, zingeving moet helemaal gereengineerd.

  Als wij als soort willen blijven voortbestaan, is dit dringend nodig….

  Aber, wie zal dat Utopia-algoritme samenstellen, welke worden de nieuwe waarden, visies, filosofieen, variabelen, einddoelstellingen, en wat zijn de beste methoden om daartoe te komen? Wie zal dit bepalen, wie (en met welke argumenten) kan rechtstaan en zeggen dat hij intellectueel superieur is en dus het recht heeft dit te mogen?

  Ontstaan uit deze kwesties niet alle oorlogen? Koningen, keizers, godsdiensten, … die elk op hun beurt overtuigd zijn dat ze over de enige waarheid (waarden, ) beschikken en dat aan anderen willen opdringen? De ene vindt zich intellectueel superieur, de andere is door god aangewezen, nog een andere is genetisch voorbestemd, …

  Zal de Last Post, Europa, … hieraan iets kunnen veranderen? Kan ik hier iets aan veranderen, door bijvoorbeeld met mijn kinderen naar de Last Post te gaan? Ik ga er naar toe omdat ik overtuigd ben dat het een sterk signaal is, een smacht naar rust en vrede. Om ze sterk te maken, zelfstandig te leren nadenken en te leven, zonder verafgoding, … .

  En omdat historisch besef mij de enige weg lijkt om hun cultuurgen te voeden waarvan ik hoop dat hun verdere afstamming het zal overerven, waardoor traag maar zeker die softwareupgrade gebeurt.

  Maar dat is overtuiging, de mijne dan nog wel. En breng ik die over? Ik zal een aantal mensen kunnen overtuigen via mijn enthousiasme, bij anderen zal ik sterke argumenteren op tafel moeten leggen, bij een aantal zal er geld p tafel moeten komen, nog anderen zullen een djoef op hun muil nodig hebben om het te snappen. Tot slot zullen er zijn die het nooit zullen snappen, die zal ik …

  “Godverdomme, ik had een slechte nacht achter de rug. Slecht geslapen, koud, geen eten. Ik was opgestaan met een dik ochtendhumeur en zei: ‘ewel, ik ga een Duits schieten’. Ik legde aan en knalde er een af. Et voila.” (een oorlogveteraan WW1)

  Prmitieve gevoelens uitroeien, ik vrees dat het beperkt zal blijven tot primitief uitroeien, ook al weet iedereen, ook Jan met de pet, dat dit niet de beste weg is.

   
 2. Christian

  21 november 2009 at 10:39 am

  Que dire ? L’Europe semble traversée par les contradictions entre le capitalisme (qui se veut transnational et se fout des Droits de l’Homme), les Etats-nations (qui s’en tiennent au « national » au prix des Droits de l’Homme) et le système parlementaire démocratique (basé sur la Philosophie des Lumières). Jetons par-dessus bord le capitalisme et l’Etat-nation pour garder les Lumières. Programme pour 2500 ans. Christian

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • november 2009
  M D W D V Z Z
  « okt   dec »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  30  
 •  
  %d bloggers liken dit: