RSS

Gooi God buiten

23 jan

God bless America. Het hangt  stilletjesaan m’n strot uit. Stupid Americans, denk ik dan. Why the fuck you need this… Ze zijn nog ver van de Boliviaanse president Morales die God uit de grondwet weert.

Kan me overigens niet ontdoen van de indruk dat dhr. Obama, moest hij een blanke kerel zijn, zich eerder arrogant en autoritair zou opstellen. Sociale achtergrond en huidskleur kunnen iemand solidair en minder egocentrisch maken.  Maar diep in de man zit misschien een kille killer…

Gehoord op de radio: een Nederlandse activiste die in de States voor Obama campgane voerde en hem driemaal ontmoette, stelde vast dat hij prachtig kon speechen maar eens hij geen tekst had en men hem een vraag stelde (en hij dus spontaan moest antwoorden) begon hij elke zin met … euh… Alsof hij onzeker was. Verontrustend.

nogodEn nu we het toch over God hebben: leuke campagne (die controverse opriep) in Engeland: There’s probably no god!

 
1 reactie

Geplaatst door op 23 januari 2009 in communicatie, media

 

Een Reactie op “Gooi God buiten

 1. JdR.

  30 januari 2009 at 8:03 pm

  Beste Yilli

  Ik begrijp je ergernis best bij het hele “God Bless America”-geleuter. Ik kan je echter verzekeren dat een groot deel van de Amerikanen jouw mening gewoon helemaal deelt. “Stupid Americans” vind ik daarom een uitspraak die niet echt weloverwogen is. Moslims zijn zoals geweten ook enorm trouwe aanhangers van hun god. Ook in speeches van leiders van moslimlanden heeft men het al te vaak over Allah. Het valt me op dat hier tegenwoordig dan weer opvallend weinig kritiek op wordt geuit.

  “Why the fuck do they need this?” vraag je je af maar dat is het nu juist… Ze hebben dat niet nodig. Amerikanen voelen zich helemaal niet verenigd door hun geloof maar door de waarden van vrijheid, zoals Obama zei in zijn speech. Het mag misschien klef klinken maar het is anderzijds niet meer dan logisch. Amerika is een melting pot. Verschillende culturen die van alle uithoeken van de wereld op hetzelfde continent zijn terecht gekomen. Historisch gezien maar al te vaak op de vlucht voor autocratie en ellende.

  Waarom doen ze het dan? Waarom halen ze God te pas en te onpas aan? Volgens mij is het traditie. Niets meer of niets minder. Zoals België nog steeds een koninkrijk is. “The pledge of allegiance (to the American flag)” ben je op High School in Amerika al lang niet meer verplicht mee te doen. Ikzelf deed er uit principe op het begin niet aan mee en wel door het “one nation under god”-gedeelte. Ik vond het schandalig. Ik merkte na een tijd echter dat er geen oordelende blikken naar mij werden gericht (ik bevond me ook wel in het liberale gedeelte van Amerika). Ik keek rond me in de les en er moeten wel 10 verschillende nationaliteiten hebben samengezeten. Dat gaf me een goed gevoel.

  Ik had in Belgie voordien nooit helemaal zonder scrupules met een Turk of een Marokkaan gepraat. (Liberale) Amerikanen staan hier veel meer voor open, zonder scrupules. Ik sinds mijn periode daar ook. Ik vergeef de Amerikanen hun naïeviteit om god nog steeds een plaats te geven in hun speech omdat ik ervan overtuigd ben dat er geen verborgen agenda is en omdat de Amerikanen die IK heb gekend als geen ander volk openstaan voor “iets anders.”

  Wat Obama betreft… Arrogant? Ik had het er eerlijk gezegd nog niet in gezien maar misschien wel. Wie weet? Maar elke politieker ter wereld is in mijn ogen op een bepaalde manier arrogant en authoritair. Het moet in zekere mate gewoon vrees ik…

  En die Nederlandse activiste die vertelde dat Obama zonder speech zijn zinnen telkens begon met “euh.” Verontrustend vind ik dat niet hoor. Eerst zou ik die Nederlandse haar Engels al graag eens horen. En daarbij, als ik voor de boeg had wat Obama allemaal voor de boeg heeft… Ik zou ook bij elke vraag die ik moet beantwoorden eens goed nadenken. Veel geslapen hebben zal hij trouwens ook niet, de afgelopen maanden. Ik vind het veel te vroeg om nu al luidop te gaan twijfelen aan iemand die voor miljoenen zwarte mensen symbool staat voor hoop en eindelijk de echte ultieme bevestiging van hun vrijheid. Obama zal nog wel fouten maken. Ongetwijfeld. Maar vergissen is menselijk. Afwachten gewoon, denk ik… Groetjes. -Jeroen.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • januari 2009
  M D W D V Z Z
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 •  
  %d bloggers liken dit: