RSS

Statistische waarheden

05 jan

Clichés en vooringenomenheden kunnen door statistisch onderzoek ontkracht worden. Inwoners van derde wereld landen véél kids en kort leven beschoren? De doorsnee Vietnamees leeft vandaag even lang als de Amerikaan op het einde van de VS-invasie in Indochina. En het aantal kinderen per gezin is quasi over de hele wereld identiek. Grappige demo van Hans Rosling (Gapminder). Belangrijke les die hij trekt: een land evolueert sneller wanneer het eerst gezondheidszorg op poten zet, dan wanneer het enkel rijkdom (kapitaal) accumuleert. Besluit van Rosling: praten over oplossingen voor Afrika heeft geen zin. Elk land heeft (zeer) arme en (zeer) rijke bevolkingslagen. Mind the gap!

 
2 reacties

Geplaatst door op 5 januari 2008 in maatschappij, science

 

2 Reacties op “Statistische waarheden

 1. Marnick

  10 januari 2008 at 12:08 pm

  Echt mindblowing om naar te kijken. Hij heeft wel gelijk op vele vlakken. De wereld is idd stilletjes aan in balans aan het komen. Super rijk en super arm zal er altijd zijn natuurlijk, maar ik merk het ook uit goede bron. Ik ken mensen die grote bedrijven hebben in China en zij zeggen ook dat zij zelfs stilletjes aan moeten opschuiven naar randsteden, omdat de mensen in het binnenland meer en meer gelijk komen te staan met ons. Waarom als we al die data hebben, gebruiken we ze niet! Mensen zeggen ook altijd, Afrika dit en Afrika dat. De regio’s zoals Kenia waar nu enorm veel problemen zijn, kunnen we niet oplossen door er een mediageile Bono op los te laten. Afrika en andere landen in de zelfde situatie zijn als een boom. Je kunt de bladeren en takken blijven besproeien met vanalles, maar als de wortels rot blijven, heeft het toch geen zin. Afrika heeft alles voor welvaart alleen staan de verkeerde personen aan de macht. Dus zoals in het filmpje beweerd wordt, zorg voor gezondheid en zorg voor onderwijs. Als deze zaken inorde zijn dan zal de welvaart vanzelf komen. Op de grafieken zag je duidelijk dat de probleemlanden, die dit begrepen hebben, vlot aan het stijgen zijn in welvaart. Erg interessante materie.

  Het antwoord dat ik geef wanneer mensen weer beginnen over de honger in arme landen: “Altijd maar hongersnood, hongersnood, maar heeft u ooit al gehoord van wapennood in die landen?”

   
 2. Sandro

  13 januari 2008 at 5:32 pm

  China is toch heel wat anders dan pak weg Kenia of Congo hoor. En de hulp van Bono is weldegelijk goed om het Afrika probleem aan de man te brengen, mediageil of niet. Eens het aan de man is gebracht gebeurt er gewoon niets meer.

  LiveAid is een uitstekend voorbeeld. De dagen en weken rondom het evenement spreekt iedereen over Afrika.

  Dan is het gedaan en gaat iedereen weer naar het nieuws kijken om hoofdschuddend te zeggen dat het toch schandalig is wat er allemaal gebeurt in Afrika.

  En dat betere gezondheidszorg ook zorgt voor een betere algemene situatie is logisch.

  Ter afsluiting: telkens er daar kans op een crisis is, zie je beelden van mensen die met stenen gooien en huizen in brand steken. Zolang ze denken dat ze zo problemen oplossen blijven ze steken op dat niveau.

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • januari 2008
  M D W D V Z Z
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 •  
  %d bloggers liken dit: