RSS

Spindoctoringlessen voor Yves Leterme

07 aug

In journalistenland vult men de columns met speculaties over een politieke crisis van het Belgische systeem. De huidige formateur, de tweetalige Yves, won de verkiezingen met de belofte België verder te ontmantelen, en ziet zich nu geplaatst voor het dilemma dat een Waals non kan leiden tot de splitsing van België- en dat is niet wat de CD&V wenst. Naar analogie met de Amerikaanse spindoctors zou onze Yves volgende 10-stappenstrategie kunnen volgen om alsnog… Belgenland te redden (en daarmee zijn eigen kartel op te blazen- iets wat o.a. bepleit wordt door oud-premier Martens).
1. Zeg dat België niet ontmanteld mag worden want het opgeven van het koninkrijk zal leiden tot een ramp. (Angst is altijd een goed motief om een campagne te beginnen)
2. Zeg dat onze bondgenoten in de Europese Unie vol verwachting het verdere bestaan van België volgen. (Je beroepen op verwachtingen van anderen doet jezelf sterker lijken en suggereert een beloning achteraf)
3. Zeg dat een opnafhankelijk Wallonië en een onafhankelijk Vlaanderen tot een oorlog zal leiden om Brussel. (Maak de angst concreet; haal er professoren van de Militaire Academie bij die een bloedig scenario uitbeelden)
4. Zeg dat een échte Belg zijn land niet vergooit en zich nooit zal overgeven aan interne twisten. (Het bespelen van zuiverheid en patriottisme is noodzakelijk want elk separatisme beroept zich op nationalisme, dus dien je dit te overtroeven door te beklemtonen dat de burgers veel te danken hebben aan het koninkrijk terwijl de toekomst van een gesplitst land bijzonder onzeker is)
5. Zeg dat je een goede huisvader bent die niet wegloopt voor de problemen. (Doe alsof je gevoelig wordt, laat uitschijnen dat je dit alles niet voor jezelf doet maar voor alle Belgen waardoor je opofferingsgezind lijkt en gebruik in de beelden zoveel mogelijk blije kindergezichten)
6. Begin zelf een mediaoorlog tegen separatisten door enkel hun agressieve statements opnieuw en opnieuw te bekritiseren en hen af te schilderen als onverdraagzamen. (Probeer te bewijzen dat jij gelijk hebt door het vertoog van je tegenstander te vervormen)
7. Organiseer massademonstraties van verontruste Belgen die duidelijk wél weten waarvoor ze op straat komen (En dit stel je tegenover het negatieve van de (onzekere) separatisten)
8. Zeg dat jij degene bent die rationeel beslissingen neemt en zich niet laat leiden door de valse hoop en drieste gevoelens van de anderen. (Claim het monopolie op het gezond verstand te hebben)
9. Laat de adellijke familieleden zien terwijl ze druk aan het werk zijn met handjes schudden, bedrijven, hospitalen en overstroomde gebieden te bezoeken. (Geef het gevoel dat jij hen aan het werk zet en dat zij er voor alle burgers zijn)
10. Laat scouts en royalistische gezinnen homeparty’s organiseren met de steun van de Koning Boudewijnstichting onder het mom “breng de culturen dichter bij mekaar” . (Zo creëer je free publicity en meer media-aandacht én je bereikt de burger in zijn woonomgeving)

11. Zorg ervoor dat niemand dit stappenplan doorziet.
En zorg ervoor dat niemand deze videobeelden bekijkt.

Advertenties
 
1 reactie

Geplaatst door op 7 augustus 2007 in media, politiek

 

Een Reactie op “Spindoctoringlessen voor Yves Leterme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • augustus 2007
  M D W D V Z Z
  « jun   sep »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Advertenties
   
  %d bloggers liken dit: