RSS

Ségolène Royal over het onderwijs

12 nov
Wie goed luistert merkt dat de Franse presidentskandidate Ségolène Royal véél genuanceerder praat over het onderwijs dan wat in de Vlaamse media verteld wordt.
Ze zegt nl. dat er een perverse situatie is waarbij leerkrachten secundair onderwijs 17 uur per week les geven en ’s avonds bijklussen in privé-scholen die privé-les geven aan scholieren secundair onderwijs. M.a.w. een scholier die niet kan volgen op school, betaalt uit eigen zak bijlessen die aftrekbaar zijn van de belastingen (of krijgt als minderbegoede een beurs, door de overheid betaald om die bijlessen te financieren) terwijl diezelfde leerkracht, vindt Ségolène, toch beter 36 uur op school zou zijn om daar die (gratis) bijlessen te geven.
Uiteraard betekent dit voor de leerkracht meer werken (op school) voor minder geld (zij kunnen niet meer bijklussen).

Het is inderdaad een absurde situatie: het onderwijs slaagt er niet in sommige leerlingen voldoende individueel te omkaderen en dan doet men beroep op privé-les.
Alleen heeft Ségolène het nogal brutaal aangebracht. Een leerkracht die 36 uur op school moet zijn, dient thuis niks meer te doen, zou ik zo zeggen. Ze had dus beter iets gezegd in de trend van: leerkrachten nemen geen (verbeter)werk mee naar huis en kunnen tijdens de week op school hun lessen voorbereiden (in een eigen lokaal?, wat meestal in secundair wél kan). Daarnaast zetten zij zich enkele uren in om individueel bijles te geven, tijdens die 36 uur. De leerkrachten die bijlessen geven tijdens die 36 uur, zouden dan eventueel extra betaald kunnen worden doordat de overheid die beurzen niet meer hoeft uit te keren, noch belastingvermindering dient toe te staan.
Ze heeft het dus niet tactisch aangepakt.

Enfin, ik ben geen leerkracht secundair en ik woon niet in Frankrijk. En ik hoef madame Royal niet tot president van de Republiek te laten verkiezen. Maar als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel….

Als ze door deze video geen presidente wordt, dan kan ze zich als troost de gPod, een seksspeeltje uit Japan aanschaffen. Het bevat drie elektromotortjes die worden aangedreven door geluid. De vibrator kan worden aangesloten op een iPod, maar ook worden ingesteld om op een bepaalde stem te reageren, zoals die van de eigenares of haar partner.
Volgens Apple maakt het bedrijfje een inbreuk op de merknaam iPod. De makers ontkennen dit: de naam zou zijn afgeleid van het woord ‘g-spot’ en het Japanse woord voor masturbatie, jii. Apple neemt geen genoegen met die uitleg, en eist dat het bedrijfje de naam van het seksspeeltje wijzigt.(De Standaard Online van 12/11/06)

Advertenties
 
1 reactie

Geplaatst door op 12 november 2006 in onderwijs, politiek

 

Een Reactie op “Ségolène Royal over het onderwijs

 1. raf

  21 november 2006 at 9:03 am

  Toch een interessant perspectief: nu al Angela, binnenkort Ségolène, later Hillary. De 21ste eeuw stevig in zachte vrouwenhanden…

   

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • november 2006
  M D W D V Z Z
  « okt   dec »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Advertenties
   
  %d bloggers liken dit: