RSS

De Boliviaanse weg

01 jul
De Boliviaanse president Evo Morales heeft het leger ingezet om de gas- en olie-industrie van zijn land te nationaliseren. Weldra volgen ook de mijn- en de bosbouw.
De Franse president Mitterand voerde in 1982 na de verkiezingsoverwinning van “La Gauche” eveneens een reeks nationalisaties door. Achteraf verliet de Kommunistische Partij de regering en werden de nationalisaties teruggedraaid.
Toch is de situatie vandaag anders. In een wereldeconomie waar de energiebronnen fundamenteel zijn om miljarden mensen te voorzien in hun dagelijkse behoeften, is het van cruciaal belang dat men de distributie en de prijzen van de grondstoffen onder controle heeft.
Misschien is een nationalisatie om het eigen volk te verbeteren, een egoïstische reflex. Maar laat ons het Boliviaanse volk de opbrengsten gunnen van wat er in en boven hun bodem zit.

Anderzijds is het niet langer houdbaar dat degenen die toevallig met hun achterste op een gas-, water of aardoliebel zitten, ook mogen bepalen wie ze zal ontginnen; wat de prijs ervan is en wat er met de winsten zal gebeuren…
In een gemondialiseerde economie behoren alle grondstoffen eenieder toe. Dus de sjeiks kunnen het niet maken dat wanneer ze hun renstal willen uitbreiden, ze even de prijs per vat aardolie de hoogte injagen. Het is aan de UNO om de energiereserves van deze aardkloot te beheren en de prijzen vast te leggen.
Dat dit kan gebeuren met PPS-constructies spreekt voor zich.
Morales biedt dan ook de mogelijkheid aan privé-bedrijven om samen met de overheid de gas te ontginnen. Doch onder duidelijke voorwaarden, waarbij het gros der winsten naar grote delen van de bevolking zal gaan. Althans, dat mogen we hopen. Buitenlandse bedrijven die de voorraden exploiteren, worden voortaan beschouwd als onderaannemer van de staat en krijgen zes maanden de tijd om zich aan die nieuwe situatie aan te passen. Als ze dat niet zien zitten, moeten ze vertrekken.

Sceptici en volbloed adepten van de vrije markt staan op hun achterste poten en hinniken dat het communisme terug is. Ze vergeten welke ellendige levensomstandigheden hun onvrije marktsysteem heeft opgeleverd. De privatisering – of kapitalisering zoals dat in Bolivia genoemd wordt- van de gasvoorraden en de ontmanteling van het nationale bedrijf YPFB, was een uitverkoop, zo stelt het Boliviaanse onderzoekscentrum CEDIB. Multinationals zijn hierdoor, met de steun van de Boliviaanse oligarchie, schatrijk geworden, mede dankzij de verzwakte en uitgeholde staat. Het is dus niet dankzij, maar ondanks het marktdenken dat er welvaart is. Een markt gaat haar eigen weg, en dat is zelden die van het algemeen belang.

De pas gestorven econoom Galbraith was een pleitbezorger voor staatstussenkomst in de economie. Morales zou van hem het voordeel van de twijfel krijgen.
Temeer daar de Boliviaanse president uitpakt met een radicaal Anti-armoedeplan in de hoop de werkloosheid te bestrijden en de ongelijkheid in het land terug te dringen. Hij voorziet ook meer publieke diensten als schoolmaaltijden en een betere toegang tot drinkbaar water. Morales investeert maar liefst zeven miljard dollar, geld dat afkomstig is uit de recente nationalisering, internationale leningen en investeringen van buitenaf. “Belofte maakt schuld” en dat lijkt de oude cocaboer goed te snappen. Sinds zijn aantreden in januari lanceerde hij een reeks van actieplannen om de kloof tussen arm en rijk te dichten. Zo kondigde hij een belastingverlaging aan voor de publieke sector; met de nationalisering van de gasreserves kan hij één en ander betalen.

A suivre.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 1 juli 2006 in politiek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • juli 2006
  M D W D V Z Z
  « jun   aug »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 •  
  %d bloggers liken dit: