RSS

Paradoxale gedachte 1

14 nov

Een creatie is interessant niet door het behandelde onderwerp, maar door de manier waarop de auteur het onderwerp behandelt.

Het weergeven van een ervaring (de eigen waarheid) moet meer zijn dan een vertolking naar een ander medium toe. De ervaring (of waarheid) moet gemerkt worden. Dit kan m.i. niet alleen door alle elementen te onderscheiden en te classifiëren, maar eerder door het geheel in een ander geheel weer te geven. De rare kronkels van de menselijke verbeelding spelen hier als mediator.

Let wel: ik probeer zo weinig mogelijk de inhoud (maw. betekenis) van een “reëel” element te kopiëren, maar beperk me tot de vorm. Bv.: ik schilder geen tak na (een zuiver retinale observatie), doch ik plooi pvc-buizen in dezelfde elegante (of bizarre) vorm als een tak. Of ik plaats ze tezamen met takken in één werk, waardoor hun verschillen maar ook hun gelijkenissen geaccentueerd worden.

Zo kan ik ook niet begrijpen waarom landschapsschilders er nooit toe komen -als lapsus of esthetische vondst- een typisch menselijke constructie (bv. een afvoerbuis) te schilderen temidden wiegend riet.

Bovendien wens ik niet de ene ‘waarheid’ te kopiëren in een andere ‘waarheid’. Immers: wat waarschijnlijk lijkt, heeft voor me evenveel belang en waarde als dat wat zeker of werkelijk is. De leugen krijgt hierdoor een bijzondere dimensie. Denken we maar aan een volledig onbeschilderd doek, waar onderaan (in kleine lettertjes) staat geschreven: “hier staat niets geschilderd”. Titel van het werk: De Leugen.

 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 14 november 2004 in filosofie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Archief

 • november 2004
  M D W D V Z Z
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 •  
  %d bloggers liken dit: